Dagens PS

Fintechbolaget Mollie tog in 6,7 miljarder i jätterunda

Mollie
Mollie är nu Europas tredje största fintech-unicorn. (Foto: Press)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 juni 2021Publicerad: 26 juni 2021

Det nederländska fintechbolaget Mollie har glidit upp som Europas tredje största fintechbolag efter att de plockat in motsvarande 6,7 miljarder svenska kronor i en kapitalrunda. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Blackstone Growth (BXG) ledde rundan som var en C-serie, och även EQT Growth, General Atlantic, HMI Capital och Alkeon Capital investerade. Rundan värderade Mollie till 55 miljarder svenska kronor, skriver Mollie i ett pressmeddelande.

Bolaget blev en “unicorn” i september i fjol, alltså en privatägd startup som värderas till över en miljard dollar. Nu har de alltså värderats till en summa 6,5 gånger högre än så ett drygt halvår senare.

Det är bara svenska Klarna och brittiska Checkout.com som värderas högre av fintechbolagen i Europa, enligt data från CB Insights.

“Förvånad över hur illa det var byggt”

Mollie grundades 2004 av den nederländske entreprenören Adriaan Mol, som ett bolag som sysslade med textmeddelanden. De bytte ganska snabbt till betalningslösningar efter att de försökt integrera sitt system för att kunder skulle kunna betala sina fakturor.

“Jag blev förvånad över hur illa det var byggt av de traditionella bankerna. Vi skapade ett abstraktionslager för bankernas komplexa system. Det var början på vår betalningsverksamhet”, sa Mol till CNBC förra året.

Stora tillväxtplaner

Mollie växte organiskt under en längre tid innan de för första gången tog in externt kapital 2019. Sedan dess har de överösts med pengar från investerare.

ANNONS

“Vi försöker bygga ett företag på 100 miljarder dollar. Vi vet att det tar lång tid. Det är kapitalintensivt”, säger Shane Happach, som nyligen tog över som vd efter Adriaan Mol.

Mollie fokuserar på transaktioner för mindre företag i Europa, något som lockar investerare som vill ha exponering på kontinenten då de flesta stora spelare i branschen har sin bas i USA, som PayPal, Mastercard och Visa. Investerarna lockas också att Mollie, till skillnad från europeiska konkurrenter som Klarna och Checkout.com, fokuserar främst på mindre bolag.

Läs mer: De vill outsourca svensk fintech till Filippinerna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS