Dagens PS

Finland skärper lag för utländska fastighetsaffärer

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen och den finska regeringen lämnade förra veckan in ett lagförslag om skärpta tillstånd för fastighetstransaktioner för att öka den nationella säkerheten
Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen och den finska regeringen lämnade förra veckan in ett lagförslag om skärpta tillstånd för fastighetstransaktioner för att öka den nationella säkerheten. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 okt. 2022Publicerad: 28 okt. 2022

I Finland har regeringen lämnat in ett lagförslag om att skärpa tillstånden för fastighetsaffärer med personer från länder utanför EU och EES.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 23 juni i år lämnade en förvaltningsövergripande arbetsgrupp sitt betänkande gällande fastighetsköp och nationell säkerhet till Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen. I betänkandet föreslogs preciseringar i lagen om tillståndsplikt för fastighetsförvärv, i lagen om statens förköpsrätt och i förköpslagen, det framgår av ett pressmeddelande.

Den finska regeringen har nu rekordsnabbt tagit fram ett nytt lagförslag för att kunna stoppa fastighetsaffärer som kan äventyra landets säkerhet genom att skärpa tillstånd för transaktioner med fastigheter för företag och personer från länder utanför EU och EES, det rapporterar Fastighetsnytt.

Den nationella säkerheten kan äventyras

Finlands nationella säkerhet skulle kunna äventyras, exempelvis om en fastighet “förvärvas av en statlig aktör, på en för landets försvar, gränssäkerhet eller försörjningsberedskap ofarlig plats, men där omfattande olaglig underrättelseinhämtning eller sabotageverksamhet riktad mot Finland dock kan bedrivas”, står det i pressmeddelandet.

För två veckor sedan såldes ett äldreboende i Finland till köpare med ryska namn, äldreboendet ligger några kilometer från garnisonen i Niinisalo och den största militära skjutbanan i södra Finland.

Nu föreslår den finska regeringen att lagen om tillståndsplikt preciseras för vissa fastighetsförvärv, samt att staten får förköpsrätt på fastigheter som ligger mindre än en kilometer från anläggningar som tillhör gränsbevakningen eller försvarsmakten, det skriver Fastighetsnytt.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Balder vill lämna ryska marknaden så fort som möjligt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS