Hur jobbar man hemifrån? Det svarar Erik Fors-Andrée, arbestlivscoach och vd för GoMonday, på i en intervju med Jesper Börjesson för Rejlers Play.

ANNONS

Erik Fors-Andrée arbetar som arbetslivscoach och hjälper folk att utvecklas inom sitt arbete.

Genom sitt arbete har han stora erfarenheter av fördelarna och nackdelarna med digitla arbetsplatser.

”För mig är det distribuerade och det digitala det normala”, säger Erik Fors-Andrée vars bolag redan innan den rådande pandemin jobbade utan en kontorsplats under fem års tid.

Se intervjun i sin helhet

Flera svårigheter med det digitala kontoret

Erik Fors-Andrée menar att vi kommer att fortsätta möta flera svårigheter i det fortsatta arbetet hemifrån. Framförallt menar han att digitala möten förvisso kan leda till en högre effektivitet men att det finns en viktig aspekt som försvinner.

”Där tror jag att vi kommer in på en av de saker som fortfarande är svår. Det spontana att bara gå in till kollegan bredvid av någon anledning uppstår inte lika lätt digitalt. Men jag kunna borde göra det – jag behöver ju inte schemalägga ett samtal”, säger han.

Gamingverktyg kan vara vägen framåt

Samtidigt menar Erik Fors-Andrée att de finns verktyg som kan underlätta den sociala biten med att jobba hemifrån. Han nämner gamingvärlden som ett exempel där att vara uppkopplad underlättar att den sociala interaktionen.

”De chatverktyg som mer bygger på push to talk, till exempel. Det är ständigt uppkopplat men det är först när jag trycker på knappen som det hörs att jag pratar”, säger han.

Teknologin är inte din fiende

Erik Fors-Andrée tror att föregå med ett gott exempel kommer att vara än mer viktigt för chefer när deras anställda arbetar hemifrån.

ANNONS
ANNONS

I det läget är det av en stor betydelse att chefen förstår de teknologiska förutsättningarna och sätter upp möten själv. I sitt arbete möter Erik Fors-Andrée många chefer som ställer sig för lång bort ifrån de tekniska frågorna.

”När man stöter på en chef det är en chef som ska gå in i ett videomöte och i princip överlåter det till någon annan att sätta upp mötet. Det har jag lite svårt för”, förklarar han.

Läs mer: Batterichefen: ”En enorm satsning”