När myndigheter upphandlar it-leverantörer borde det finnas ett system där de betygsätts efter tidigare prestation: ett ratingsystem för it-leverantörer.

ANNONS

Sofia Lundberg, professor i Nationalekonomi och expert på offentliga upphandlingar, tycker att det borde finnas ett offentligt ägt ratingsystem för it-leverantörer, det skriver Computer Sweden.

Som när du bokar hotell

När myndigheter ska upphandla en it-leverantör borde de kunna använda ett ratingsystem där leverantörer betygsätts efter tidigare prestationer och där pris och andra egenskaper kan ställas mot varandra.

”Det handlar om att införa ett ratingsystem, motsvarande de som finns när du bokar ett hotell eller en restaurang. Där kan du följa vad andra kunder har tyckt om upplevelsen”, säger Sofia Lundberg till Computer Sweden.

Skapar bra incitament

Hon menar att om kunderna inte har ett system där leverantörerna kan betygsättas skapas en incitamentkultur som är problematisk.

”Om leverantörer belönas för att de till exempel levererar bättre och snabbare, då skapas incitament för dem att arbeta mer med kvalitet. Det skulle också göra det mindre intressant att ’fuska’ med kvaliteten”, säger hon till Computer Sweden.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: SL:s tunnelbana största upphandlingen i världen [Dagens PS]