Har du sett Rapport från 2050 på SVT? Huvudtemat är ett samhälle med delningsekonomi, fokus på hållbarhet och ekologi. Nu byggs ett område i Malmö med liknande idéer. Ett planerat inslag är en helt egen valuta. 

ANNONS

Midroc och Mötesarrangören Altitude Meetings berättar om projektet i ett pressmeddelande.

Mötesarrangören Altitude Meetings inleder ett samarbete med Midroc och tar rollen som driftsorganisation för Embassy of Sharing – ett nytt kvarter i Hyllie som ska hysa sju byggnader med olika identiteter, innehåll och koncept.

”Social hållbarhet är hjärtat i visionen. Det här blir innovation, delningsekonomi och hållbarhet på riktigt – med målet att bidra till att lösa Malmös sociala utmaningar”, säger Yasemin Arhan Modéer, vd för Altitude Meetings.

Embassy of Sharing är samlingsnamnet på sju fastigheter som byggs rakt över gatan från Hyllies station, precis bredvid Emporia. Området är 55.000 kvadratmeter stort och innefattar kontor, hem, restauranger, butiker och service – men också stadsodlingar, verkstäder, saluhall samt boende för både äldre och yngre.

Ska bli mötesplats för Malmö

De sju husen får alla egna identiteter och funktioner. Tillsammans skapar de ett kvarter där innovation, mångfald och cirkulärt nytänkande står i fokus.

”Vi använder projektet för att lösa utmaningar som Malmö har och kommer att arbeta tätt med staden i utvecklingen av området”, säger Sten Lindquist, affärsstrateg på Midroc.

Samtidigt som det första spadtaget närmar sig, kopplas nu mötesarrangören Altitude Meetings in.

”Vi tar rollen som driftsorganisation och har som uppgift att fylla husen med innehåll, bygga ett starkt community och se till att visionen om Embassy of Sharing som en plats som gör skillnad på riktigt blir verklighet”, säger Yasemin Arhan Modéer.

Som namnet antyder bygger Embassy of Sharing på att dela och att dela med sig. Visionen är att skapa en inkluderande och nytänkande grön miljö för samarbete och kunskapsutbyte. Det blir en unik mötesplats för hela Malmö.

ANNONS
ANNONS

Kan få en egen valuta

Embassy of Sharing är vårt viktigaste stadsbyggnadsprojekt och vi har tagit ett helhetsgrepp utifrån ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv och de behov som Malmö, Hyllie, miljön och människor har, säger Sten Lindquist.

Nu startar arbetet med att bygga ett community och inleda samarbeten med en rad aktörer från näringsliv samt kultur- och forskningsvärlden. På skissbordet finns allt ifrån införandet av lokal valuta till skapande av banbrytande testbädd för idéer genom att kombinera näringslivsacceleratorer med forskningshubbar – samt tankar om hur fysiska ytor och tjänster kan delas på helt nya sätt för att skapa liv, rörelse och oväntade möten.

”Embassy of Sharing ska bli ett nav för en socialt hållbar utveckling, och en plattform för innovativ samhällsutveckling som alla i Malmö ska kunna ta del av. Malmö går redan i täten för att förverkliga nya typer av affärsmodeller kring socialt entreprenörsskap. Nu kommer vi att kunna testa delningsekonomi på riktigt, på en plats som är den viktigaste knutpunkten mellan Sverige och Danmark”, säger Yasmin Arhan Modéer.