IT-jätten Microsoft ska bygga en serverhall på 15.000 m² i Staffanstorp. Flera parter säger att kommunen mörkat planerna för invånarna. Konsultbolaget Cowi beskriver i en analys hur anläggningen kan leda till buller och luftföroreningar. 

ANNONS

De nio dieselaggregat som Microsoft ska installera utgör risker för luftkvalitén och höjer bullernivåerna, hävdar Teknikkonsulten Cowi i sin rapport om projektet. Det skriver Kvällsposten.

Naturskyddsföreningen Staffanstorp instämmer i kritiken och menar att allmänheten inte har kunnat följa beslutsprocessen på ett öppet sätt. Även Miljöpartiet i Staffanstorp menar att kommunen inte gett tillräckligt information om dieselaggregaten.

”Man känner sig dum och förd bakom ljuset som politiker. Och det är ju katastrof för de boende som inte har fått veta vad det handlar om i tid”, säger Daniel Wittlock, ordförande Miljöpartiet Staffanstorp till Sydsvenskan (obs. betalartikel).

Staffanstorps stadsbyggnadsnämnds ordförande Eric Tabich (M) menar dock att processen har gått korrekt till.

”Bygglovet är beviljat utifrån gällande detaljplan och under denna process har Naturskyddsföreningen inte varit sakägare och heller inte hört av sig till kommunen”, säger Eric Tabich till Sydsvenskan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Elbrist kan skjuta upp Microsofts Gävlevision [Dagens PS]