Svenska byggbolaget Belstroj åtalas för att ha anställt 31 arbetare som arbetat illegalt. Företaget, som är en entreprenör åt några av Sveriges största byggbolag, menar att deras förfarande är branschstandard. ”Våra rutiner/…/ ligger i framkant”, säger företaget i ett uttalande. 

ANNONS

Belstroj är underentreprenör åt bland andra Peab, Skanska och NCC. De åtalas nu för brott mot utlänningslagen och utreds av Ekobrottsmyndigheten (EBM). Totalt ska de ha använt 31 anställda som arbetat illegalt, antingen genom att sakna arbetstillstånd eller genom att de vistats i landet illegalt.

De anställda kommer från länder som Ryssland, Ukraina, Vitryssland och Baltstaterna, skriver Byggnadsarbetaren

Menar att de följer branschstandard

Belstroj menar att byggbranschen i helhet följer samma tillvägagångssätt i sina anställningsrutiner.

”Vi anser att vi gjort allt i vår makt för att följa de riktlinjer och rekommendationer som gäller och hoppas att den kommande rättegången också ska påvisa det. Om svenska myndigheter anser att vi har varit oaktsamma, kommer detta att medföra stora problem för branschen i stort, då våra rutiner gällande kontroll av arbetstagare från andra länder ligger i framkant”, skriver de i ett uttalande. 

”Aldrig sett sådan omfattning tidigare”

En åklagare från Ekobrottsmyndigheten säger till Byggnadsarbetaren att Belstrojs förfaranden kring möjlig illegal arbetskraft är ovanligt omfattande.

”Jag har inte sett det här i sådan stor omfattning tidigare. Vid arbetsplatskontroller som polisen gör upptäcks ibland någon som jobbar olagligt. Men här är det mer organiserat”, säger EBM-åklagaren Jonas Svanfeldt till tidningen.

ANNONS
ANNONS

EBM har gjort en husrannsakan mot Belstrojs kontor där de ska ha hittat bevis i form av anställningsavtal och dokument från Migrationsverket.

Läs mer: SBAB: Dramatisk minskning av nya byggprojekt [Dagens PS]