Dagens PS

Bo på Mars? Nu kan du se kartan över planeten!

Bo på Mars? Nu kan du se kartan över planeten!
Kartan är sammansatt av tusentals bilder som tagits av Hope-sonden. Bild: Center for Space Science, NYUAD
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 10 sep. 2023Publicerad: 10 sep. 2023

Finns det liv på Mars? Och är det dit vi ska flytta om det går åt pipan på jorden? Eller ta en charter dit, kanske? Nu kan du kolla upp väder och hur planeten ser ut innan du börjar planera långresan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mars, vår steniga granne i solsystemet, har länge väckt människans nyfikenhet. Har det funnits liv på där – och är det möjligt för människan att överleva där?

Simulerar Mars

NASA:s marsbil Perseverance tog mark på planeten år 2021, tillsammans med mini-helikoptern Ingenuity och en drös vetenskapliga instrument som har målet att ge svar på frågorna.

NASA-forskare bor just nu i ett simulerat Mars-habitat i Texas, som en förberedelse planen som att de första människorna ska landa på planeten redan under 2030-talet.

ANNONS

Senaste nytt

Producera syre

Också den europeiska rymdorganisationen, ESA, har planer på en tur- och returresa till den röda planeten i slutet av 2030-talet enligt CNN.

Perseverance har också med sig MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), ett system som under mer än två år har genererat syre i den koldioxidspäckade atmosfären uppger CNN.

Färgkarta över Mars

ANNONS

Kan man producera syre så kan människor överleva, och syre behöver alltså inte transporteras hela vägen från planeten Jorden för att göra överlevnad möjlig.

Nu har forskare vid New York University Abu Dhabi tagit fram en karta över planeten också, så nu är det möjligt att undersöka omgivningarna innan man tar beslut om långflytt.

Tusentals bilder

Projektet har kombinerat tusentals bilder från Förenade Arabemiratens Hope-sond – som legat i omlopp runt Mars sedan 2021 – och skapat en detaljerad färgkarta av den röda planeten.

“Det kan låta fånigt, men kanske kommer det att bli väldigt vanligt för människor att åka till Mars i framtiden och kanske till och med bo där”, säger Dimitra Arts, chef för Mars-forskningsgruppen enligt CNN.

Läs även: Mars snurrar snabbare – oklart varför (Dagens PS)

Läs även: Fynd: 3 000 år gammalt vapen – från rymden (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS