Regeringen fjäskar för att få Amazon, Facebook och Google att etablera sig i Sverige – men jobb-boomen uteblir.

ANNONS

Aftonbladet har gjort en granskning som visar att dina skattepengar går till att bekosta såväl byggen som drift av it-jättarnas serverhallar i Sverige.

Men fagra löften om jobbtillfällen infrias inte, skriver tidningen och berättar om hur svenska ministrar i brev vädjat till e-handelsgiganten Amazon att slå ner pålarna i Sverige.

”Vi är redo för business och står till er tjänst”, skriver ministrarna Isabella Lövin, Mikael Damberg och Ibrahim Baylan bland annat i brev till toppcheferna för Amazon, Facebook och Google, det vill säga i tur och ordning Jeff Bezos, Mark Zuckerberg och Sundar Pichai.

Stort hemlighetsmakeri

Enligt tidningen omgärdas techjättarnas projekt i Sverige av stort hysch-hysch, bland annat råder det fotoförbud, och samtidigt som extremt lönsamma Amazon, Facebook och Google forcerar svensk mark får skattebetalarna stå för notan.

Bland annat har Facebook, enligt AB, fått ett etableringsstöd på 140 miljoner kronor, alltså bidrag som kommer direkt från statskassan.

Där till har it-jättarna fått sänkt elskatt med hela 97 procent i sina serverhallar, samtidigt som giganterna anklagas för att slussa mångmiljardvinster till skatteparadis.

När det gäller regeringens förhoppningar om att etableringarna ska generera jobb beskrivs dessa som glädjekalkyler.

I USA uppges it-jättarna schackra med delstaternas myndigheter för att mjölka ut så mycket som möjligt i skattelättnader och bidrag. Allt för att maxa vinsterna.

ANNONS
ANNONS

Brister ut i skratt

Amerikanska experter och svenska professorer som Aftonbladet talat med konstaterar att bjässarna lovar ”guld och gröna skogar” men att det bara handlar om en pr-trick för att få statliga pengar till sina satsningar. Experterna skrattar när de får höra om de svenska förhoppningarna på jobb, men svenska skattebetalare torde ha lättare att hålla sig för skratt. För deras del har it-jättarnas serverhallar i Sverige kostat dem ”hundratals miljoner kronor”, enligt AB.

Läs mer här och här.

Läs även: Bezos bjässe charmar inte alla svenska företag [DagensPS.se] »