Dagens PS

Fem "förbjudna" inlägg på Facebook

köpa bostad
8 av 10 unga har svårt att köpa bostad. 82 procent av 18-29-åringarna uppger det i en ny rapport. Bostadsmarknaden för unga beskrivs som en stoppkloss. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 okt. 2016Publicerad: 28 okt. 2016

Dagens PS har bland annat skrivit om hur företag fångar dig i rävsax när du sprider privat information.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det världsledande sociala forumet har tidigare tillstått att det finns tiotals miljoner fejkanvändare, vilket det kan finnas stor anledning att vara uppmärksam på.

Facebook fick dessutom för inte så länge sedan svidande kritik för att gå för nitiskt fram med sopkvasten av inlägg, censuren är utom rim och reson, enligt kritikerna och ofoget har fått publicister och medieforskare att rasa.

Men det som är på tapeten nu berör dig och fem saker du inte bör dela bland dina vänner på Facebook.

Överst på tabulistan, som Metro sammanställt, hamnar efterlysningar. Om inte polisen eller Missing People står bakom dessa finns all anledning att vara observant. det kan nämligen handla om någon form av bedrägeri, en vårdnadstvist eller kanske rent av “en stalker som fått besöksförbud”, skriver tidningen, som även konstaterar att det eventuellt rör sig om en person som skaffat hemlig identitet för att hålla sig undan en våldsam partner.

Nästa råd handlar om att inte outa – hänga ut – personer som kanske är utsatta för elaka tungor och ryktesspridning, eller kanske är misstänkta för brott. Här handlar det om respekt för individen – som inte ska dömas på förhand – och inte minst om hänsyn till anhöriga till misstänkt gärningsman och hans eller hennes offer.

Dela heller inte tävlingarna på Facebook, du kan nämligen utgå från att det är skojare bakom dessa om det handlar om att du ska dela bilder eller gilla sidor. “Sådana tävlingar är dessutom olagliga”, skriver Metro.

Undvik också att göra tester på Facebook, här handlar det oftast om att avsändaren vill skaffa sig kontroll över ditt FB-konto, enligt artikeln.

Slutligen är en god idé att ALDRIG dela något du inte läst igenom noggrant.

LÄS MER: “Företag Facebook-stalkar dig – så hindrar du dem” >

LÄS ÄVEN: “Facebook erkänner 42 miljoner fejk-användare” >

LÄS VIDARE: “Kravet på Facebook: Se till att bli vuxet!” >

LÄS OCKSÅ: “Fem inlägg du aldrig ska dela på Facebook” >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS