Dagens PS

Ny arkitektur - hållbarhet möter historia

Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 23 jan. 2025Publicerad: 19 jan. 2025

Arkitekturen står inför en ny era där hållbarhet och kulturhistoria spelar en allt viktigare roll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När kommer svensk ekonomi kunna komma på fötter igen?
Spela klippet
PS Studio

När kommer svensk ekonomi på fötter? "Fastnat i en geggig grop"

30 juli 2025
Ebba Holmqvist och David Ingnäs pratar om tjejers sparande i PS Studio
Spela klippet
PS Studio

"Alla kan bli miljonärer – det tar bara olika lång tid"

29 juli 2025
Svensk motoryacht på väg hem efter 100 år.
Spela klippet
PS Studio

Helt unikt: 100-årig svensk motoryacht på väg hem

28 juli 2025
Parul Sharma om mutor
Spela klippet
PS Studio

"De blir modigare – och yngre": Mutor ökar i Sverige

25 juli 2025
David Ingnäs och Emma Fällman
Spela klippet
Aktier

Tipset: Här får du mest aktier för pengarna

24 juli 2025

Enligt Erik Torvén, vd för AIX Arkitekter, har de senaste åren präglats av ett skifte mot mer miljövänliga och flexibla bygglösningar.

Material som trä och återbruk ersätter allt oftare stål och betong, vilket minskar klimatpåverkan och skapar byggnader som kan anpassas till framtidens behov.

Kulturhistoria växer ihop med modern arkitektur

Samtidigt har ett fördjupat intresse för kulturhistoriska värden vuxit fram, där klassisk och modern arkitektur smälter samman för att skapa estetiskt tilltalande och långsiktigt hållbara lösningar.

Thorvén menar att detta förändrade synsätt ger arkitekter en bredare kreativ palett och möjligheter till innovation.

Kombinationen av hållbarhet och historiska influenser formar nu framtidens arkitektur, där tradition och nytänkande går hand i hand.

Se mer i videon ovan.

Mer från PS Studio:

Kinas påstådda guldfynd – experter är kritiska. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS