Dagens PS

Ny arkitektur - hållbarhet möter historia

Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 23 jan. 2025Publicerad: 19 jan. 2025

Arkitekturen står inför en ny era där hållbarhet och kulturhistoria spelar en allt viktigare roll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Felicia Schön
Spela klippet
Privatekonomi

Så förvandlar du din skatteåterbäring till årets investering

28 apr. 2025
Bråse startar ny fond
Spela klippet
PS Studio

Nya förvaltarens favoritsektor i börskaoset

27 apr. 2025
Det finns en finsk bank med 15 000 svenska kunder som inte skulle räddas av staten vid en finansiell kollaps. (Bild: Dagens PS)
Spela klippet
PS Studio

Populära banken räddas inte vid en kris – för liten

24 apr. 2025
Din frukost kan göra dig äldre
Spela klippet
PS Studio

Larm: Din frukost kan göra dig äldre i förtid

24 apr. 2025
Edvard Lundkvist om inflation
Spela klippet
PS Studio

Låg inflation kan vara lugnet före stormen

22 apr. 2025

Enligt Erik Torvén, vd för AIX Arkitekter, har de senaste åren präglats av ett skifte mot mer miljövänliga och flexibla bygglösningar.

Material som trä och återbruk ersätter allt oftare stål och betong, vilket minskar klimatpåverkan och skapar byggnader som kan anpassas till framtidens behov.

Kulturhistoria växer ihop med modern arkitektur

Samtidigt har ett fördjupat intresse för kulturhistoriska värden vuxit fram, där klassisk och modern arkitektur smälter samman för att skapa estetiskt tilltalande och långsiktigt hållbara lösningar.

Thorvén menar att detta förändrade synsätt ger arkitekter en bredare kreativ palett och möjligheter till innovation.

Kombinationen av hållbarhet och historiska influenser formar nu framtidens arkitektur, där tradition och nytänkande går hand i hand.

Se mer i videon ovan.

Mer från PS Studio:

Kinas påstådda guldfynd – experter är kritiska. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS