Smarta AI-maskiner har användningsområden långt bortom att svara på frågor och skriva texter, bland annat inom diagnostik av sjukdomar som cancer – inom vården ska AI vara med och rädda liv.

ANNONS

Tekniksnacket möter i det senaste avsnittet två gäster med stenkoll på maskininlärning och AI.

Carl-Johan Ivarsson leder börsnoterade Qlucore – ett svenskt bolag som utvecklar och säljer ett AI-baserat verktyg som används för att diagnosticera cancer snabbare och med högre precision.

Han ackompanjeras av Magnus Fontes, en av Qlucores grundare och styrelseledamot i bolaget. Han är även General Manager på Institut Roche och professor i matematik på Lunds universitet.

”Jag, och många andra, är övertygade om att det kommer att ske en stor revolution de kommande åren. AI och nya algoritmer kommer att ha en stor inverkan på hur vi behandlar patienter i framtiden”, säger Magnus Fontes, en av Qlucores grundare som arbetat med mönsterigenkänning, dataanalys och maskininlärning i decennier.

Qlucore
Klicka på spelaren för att komma till avsnittet. (Foto: Qlucore / Roche)

AI hjälper oss att förstå hur cancer fungerar

I avsnittet delar gästerna med sig av sin expertis och förklarar enkelt hur maskininlärning och artificiell intelligens faktiskt fungerar och vad som skiljer de båda åt.

ANNONS
ANNONS

Kortfattat kan man säga att datorer undersöker stora mängder data för att göra förutsägelser och fatta beslut baserade på informationen, snarare än att luta sig mot en förutbestämd programmering.

”Maskinen bearbetar data och spottar ut resultat där syftet är att bättre förstå det man är intresserad av. Om det till exempel är cancerns uppkomst och utveckling så kan AI hjälpa oss att förstå det bättre. Men det här behöver göras av människor och maskiner tillsammans”, säger Magnus Fontes.

Ökad förståelse för cancer

Inom de flesta fält är den artificiella intelligensens uppgift att förenkla och möjliggöra ett bättre arbete för människor, så även inom vården. I dag samlas ofantliga mängder data in när vi undersöker och behandlar patienter, data som blir svåröverskådlig utan rätt verktyg.

Med hjälp av AI kan de stora datamängderna komma till användning för att ställa diagnoser snabbt och med stor precision – i situationer där tid ofta är helt avgörande för patientens behandling.

”Målet är att kunna förstå mer, att kunna hitta sjukdomar tidigt och att kunna ingripa tidigare vilket möjliggör att patienterna kan leva mer hälsosamma och längre liv”, säger Magnus Fontes.

Mjukvara som förenklar analys och möjliggör säkrare beslut

Qlucore är världsledande när det gäller att illustrera i tydliga bilder hur stora mängder komplexa data hänger ihop. Mjukvaran förenklar analys och möjliggör snabbare och säkrare beslut.

ANNONS
ANNONS

Bolagets egenutvecklade programvaror gör det möjligt att inom exempelvis vården erbjuda bättre behandling av cancer genom en snabbare och mer precis diagnos.

Qlucores mjukvaror anpassas bland annat för två olika former av blodcancer, benämnda akut lymfatisk och akut myeloisk leukemi.

De AI-baserade klassificeringsmodellerna används sedan tillsammans med produkterna Qlucore Insights och Qlucore Diagnostics, där den senare utvecklas mot certifiering, CE-märkning för klinisk användning.

”Det handlar om att minska lidandet, rädda liv och att tillhandahålla verktyg som möjliggör bra vård – de som räddar liv ska kunna göra ett ännu bättre jobb och det är det absoluta målet”, säger Carl-Johan Ivarsson.