Ny EU-lagstiftning ritar om marknaden för försäljning av spel. Den nya lagstiftningen gör att Apple planerar att öppna sin tidigare slutna plattform för spel, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

ANNONS

Något som kan innebära bingo för svenska spelutvecklare och den snabbväxande svenska spelplattformen Flexion Mobile – listad på Nasdaq First North.

Det är EU:s Digital Markets Act, som trädde i kraft i november 2022, och som bland annat riktar in sig Apples och Googles monopolistiska agerande.

I en intervju berättar svenske Jens Lauritzson – VD och grundare av spelplattformen Flexion – hur Apple sannolikt kommer att agera, och vilka möjligheter det innebär. Han följer konkurrenslagstiftningen inom spelmarknaden minutiöst.

Enligt Jens Lauritzson, VD och grundare av spelplattformen Flexion, ger de nya EU-reglerna nya möjligheter för många svenska spelbolag (Foto: Flexion)

-Övergripande, hur skulle du beskriva att landskapet för distribution av spel förändras?

Generellt sett går myndigheter världen över hårdare åt monopolliknande situationer som begränsar konkurrensen och framför allt missgynnar konsumenterna.

Apple har länge blivit kritiserade för sin så kallade Walled Garden-approach avseende sin App Store. Apple har hittills begränsat distribution av spel och appar, men tvingas nu ändra på detta. beskriver Jens Lauritzson

I sammanhanget är det värt att nämna att Apple globalt representerar cirka hälften av alla app-intäkter, och bolaget dominerar stort på marknader som USA och vissa delar av Europa.

Genom EU:s Digital Markets Act, som trädde i kraft i november 2022, kommer så kallade Internet Gateways – vilket inkluderar dominanta plattformar som iOS – att tvingas öppna upp för konkurrenter.

ANNONS
ANNONS

”Det innebär för Apples del att man måste tillåta nya distributionskanaler eller app-stores genom iPhone och iPads, men också nya betalningstjänster från tredje part.

Även Google kommer påverkas

Android som representerar den andra delen av marknaden där Flexion verkar i dag och har sedan länge varit ett mer öppet operativsystem.

Men Google som kontrollerar den mest populära versionen av Android har genom Google Play en dominerande ställning.

Det gör att även Google kommer att påverkas av den nya EU-lagstiftningen. I en förlängning kommer hela marknaden for distribution av mobilspel och appar att öppnas upp.

Alternativa app-stores som bara i dag finns på Android kommer även att få access till Apples kunder. Något som skapar stora möjligheter för bolag som Flexion och spelutvecklare, som i dag inte kan distribuera genom Apple

-Uppgifter säger att Apple ska öppna för sin App Store för så kallade alternative app stores för att klara av anpassning till EU-lagstiftningen Digital Market Act som börjar gälla senast 2024. Delar du den bedömningen?

Ja, definitivt. Apple kommer dock göra allt de kan för att fördröja och försvåra detta då det inte gynnar bolaget, men nu har exempelvis EU genom Digital Markets Act satt ned foten på ett sätt att som gör det omöjligt för Apple behålla sin monopolsituation.

-Vad får det för konsekvenser för, dels de som utvecklar och säljer spel? Dels för konsumenterna?

Med fler distributionskanaler och ökad konkurrens kommer spelutvecklares villkor att förbättras. Det handlar inte enbart om bättre marginaler.

ANNONS
ANNONS

Som spelutvecklare däremot måste man ställa om till en så kallad multi-channel-modell – vilket kräver mer från utvecklarna då man ska ta hand om fler kanaler tekniskt och operationellt, något som Flexion hjälper till med.

Fördel för konsumenterna

För konsumenter är det alltid bra med ökad konkurrens. Vi ser redan hur alternativa kanaler erbjuder bättre priser och rabatter om man väljer att spela genom deras kanaler.

Om jag är kund hos Amazon Prime, då borde det vara rätt naturligt att spela spel genom Amazon App Store, eftersom man kan få bättre villkor.

Eller om man köpt en Samsung mobiltelefon varför skulle man då inte välja att ta del av bra erbjudande på spel i deras Galaxy Store?

-Bedömningar är att Apple släpper in alternativ distribution till iOS17, som kommer nästa år för att på så sätt anpassa sig till EU-lagstiftningen. Delar du den bedömningen?

Jag tror att dom måste göra detta för att undvika stora straffavgifter. Exakt hur detta kommer att ske är dock oklart och det kommer nog ta några rundor av förhandlingar med EU innan det blir klart.

Man ska ju också beakta att det i dag inte finns några alternativa kanaler på iOS, vilket gör att det heller inte finns spel som är anpassade för nya kanaler.

Det gör att Flexion kommer att bli en viktig del i att snabbt och lätt kunna bygga upp spelkataloger för dom nya butikerna. Tomma butiker tjänar ju ingen på.

-Finns det några vägar ut för Apple att slippa undan att öppna sitt ekosystem?

ANNONS
ANNONS

Apple kan hitta på policybegränsningar som kan göra det mindre intressant för nya kanaler att ta stora investeringar på iOS.

Apple kommer ju inte att öppna sin plattform gratis, utan kommer ju att kräva royalties från nya app stores. Här finns många sätt att göra det svårt för konkurrenter.

Detta har vi redan sett i andra marknader där till exempel Google Play tvingats tillåta alternativa betalningsmetoder.

-Tidigare har även Microsoft sagt att man ska göra Amazon app store tillgängligt för Windows 11. Vilket betyder att techjättarna öppnar sina ekosystem. Vad betyder det för ett företag som Flexion och andra som distribuerar spel?

Flexion hjälper spelutvecklare att maximera sina intäkter genom att distribuera i så många kanaler som möjligt.

Vi gör det helt enkelt lönsamt för spelutvecklare att finnas i fler kanaler än Google Play.

Att Amazon App Store nu får tillgång till Windows 11 globalt gör att samma spel kan med hjälp av Flexions distribueras på PC:s, vilket är en jättemöjlighet att tjäna mer pengar för både spelutvecklare och Flexion.