TEST: Redaktionen har lyckats få händerna på en Mate40 Pro att testa. Kameran kan vara den bästa vi sett någonsin i en mobil. 

ANNONS

Huaweis flaggskeppsserie Mate ligger alltid i framkant när det kommer till innovation, och den senaste modellen gör oss inte besvikna. Under den massiva skärmen hittar vi det första systemchippet byggd på 5 nanometers-teknik med integrerad 5G som driver de nya spännande funktionerna.

Baksidan påminner om lätt matt pärlemor, både i utseende och känsla. Kamerahuset är centrerat i en ringform, utan att sticka ut till skillnad från de flesta andra mobiler på marknaden, med Leica-loggan i mitten.

Baksidan skimrar i olika färger beroende på hur ljuset träffar ytan. (Foto: Dagens PS) – Huawei Mate40 Pro
Baksidan skimrar i olika färger beroende på hur ljuset träffar ytan. (Foto: Dagens PS)

Sidoknapparna är placerade något längre ned i en vinkel bakåt, vilket gör de mer lättåtkomliga med handen du håller telefonen i.

Antagligen marknadens bästa kamera

När vi hördes talas om kamerans kapacitet insåg vi att det förtjänade en artikel i sig. Men sammanfattat är det enligt kameraexpertsidan Dxomark den bästa mobilkameran på marknaden, där den toppar listan för både kameran fram och bak.

Topplistan för mobilkameror, till vänster kameran bak och till höger kameran fram. (Foto: Dxomark)
Topplistan för mobilkameror, till vänster kameran bak och till höger kameran fram. (Foto: Dxomark)

Mate40 Pro är också först ut med Ultra Vision Cine Camera-system. Fotografering med vidvinkel är något som exploderat på mobilmarknaden på senaste, och Huawei tar tillfället i akt att knäppa till motståndarna på näsan och leverera imponerande uppgraderingar på både kameran fram och bak.

På tal om kamerorna fram och bak kan du nu också filma med dem samtidigt! Perfekt för att visa sin reaktion samtidigt som man filmar något.

ANNONS
ANNONS

Otrolig filmupplevelse

Skärmen är enorm med en 6,76″-skärm som böjer sig runt kanterna upp till en 88-gradig vinkel, vilket gör att skärmen känns kantlös mot sidorna. Den ser riktigt krispig ut och färgerna är klara och djupa. Med nya systemchippet Kirin 9000 levereras imponerande grafik i upp till 90Hz, för en krispig och sömlös upplevelse.

Den stora 6,76"-skärmen spiller över kanterna tack vare de böjda kanterna. (Foto: Dagens PS) – Huawei Mate40 Pro
Den stora 6,76″-skärmen spiller över kanterna tack vare de böjda kanterna. (Foto: Dagens PS)

För att vidare lyfta film- eller spelupplevelsen sitter det högtalare i stereo-läge, en på ovansidan och en på undersidan, som levererar tydligt och uppslukande ljud.

Kontrollera mobilen handsfree

Det är alltid spännande att se vad för nya innovationer Huawei introducerar i sina nya flaggskeppsmodeller. Denna gång har de bland annat utökat möjligheten att styra din telefon på avstånd med hjälp av handgester. Håll din hand framför enheten och svep åt alla riktningar för att bläddra eller använd den nya ”tryck-gesten” för att ta emot samtal eller pausa musiken.

Vi får också testa Huaweis nya Eyes on Display-funktion. Med en blick kan du tända telefonen, och den går inte in i det automatiska viloläget så länge den har användarens uppmärksamhet. Mycket händigt för att hålla koll på sina notiser utan att behöva plocka upp telefonen.

På hemskärmen hittar vi också en lättåtkomlig sökruta. Bakom den finns AI-drivna Petal Search som snabbt hjälper dig hitta rätt nyhet, app, hemsida eller vad man än kan tänka sig leta efter.

Hitta senaste nytt eller bästa restaurangtipsen? Med Petal Search får du snabbt resultat. (Foto: Huawei) – Huawei Mate40 Pro
Hitta senaste nytt eller bästa restaurangtipsen? Med Petal Search får du snabbt resultat. (Foto: Huawei)

Sammanfattning

Mobilen känns premium i handen och trots sin stora skärm lätthanterlig. För bild- och videoentusiaster är det en av marknadens bästa mobilkameror som kommer överträffa dina förväntningar.

ANNONS
ANNONS

Huawei Mate40 Pro är mest riktad till den som vill ligga i framkant med det senaste på Android-marknaden, men med stora framsteg på lättillgänglighetsfronten passar den nu även gemene man.

Den finns att förbeställa i Sverige redan nu och leverans startar 16 november.