Dagens PS

Krönika: Sluta håna oss, Magdalena

Malin Dohlwitz-Strindlund rasar i dagens krönika mot finansminister Magdalena Andersson (S). (Foto: TT)
Malin Dohlwitz-Strindlund rasar i dagens krönika mot finansminister Magdalena Andersson (S). (Foto: TT)
Malin Dohlwitz-Strindlund
Malin Dohlwitz-Strindlund
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 25 maj 2017

Jag är förbannad på Magdalena Andersson som påstår att jag och 386.000 andra fåmansföretagare i Sverige är rika “Stureplansföretagare” och att det legitimerar förslaget på nya 3:12 regler. Regler som liknas vid löntagarfonder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag vet att Magdalena Andersson och sossarna inte gillar företagare, varken stora eller små. På grund av det är det mycket tufft att driva företag i Sverige. Många av oss får kämpa rejält för att få ihop det. Det spelar ingen roll att fyra av fem arbetstillfällen skapas i små och medelstora företag i Sossesverige. Vi är inte omtyckta av socialister och vi ska beskattas tills vi lägger ner eller flyttar från landet och då är vi dåliga eftersom våra anställda blir arbetslösa. Man kan tycka vad man vill om banken men att Sveriges finansminister, ivrigt påhejad av sina partikamrater, gör uttalanden samt hotar att beskatta Nordea så att de flyttar huvudkontoret från Sverige är ett sammanbrott utan dess like.

De flesta småföretagare jag känner ger högre lön till sina anställda än vad de tar ut själva fast det är företagaren som jobbar flest timmar, som tar all risk och som ligger sömnlös på natten om likviditeten tryter en månad så att det är svårt att få det att gå ihop.

Socialister har mycket svårt att förstå konsekvenserna av sin politik och det är inte förrän småföretag går i konkurs eller när de privata skolorna, vårdcentralerna och äldreboenden lägger ner som vanliga människors vardag kommer att bli mycket sämre. Det verkar inte heller som att svenska folket riktigt förstår vilka konsekvenser sossarnas politik får förrän det är för sent.

Jag och min man har varit företagare i över 20 år. När vi startade vår coachverksamhet i slutet av 1990-talet var det inte många i Sverige som visste vad coachning var. Vi fick undervisa marknaden, vi packeterade våra tjänster, utbildade oss och ibland hade vi inte pengar till mat. Under tiden vi väntade på marknaden födde jag fem barn. Jag hade aldrig haft fem barn om jag varit anställd. Som egen företagare kunde vi välja att dela helt på föräldraledigheten och jag kunde jobba direkt efter förlossningarna. Det gjorde jag dels för att jag fick enormt mycket energi efter födslarna, dels för att jag älskar mitt jobb.

Vi företagare betalar löneskatt, arbetsgivaravgifter, sociala avgifter till alla anställda. Lönekostnaden är alltså hög i de flesta företag. Som aktiebolag har vi som ägare möjlighet att ta ut utdelning (K10 utdelning) varje år till 20 procents skatt. Förutsättningen är dock att vi har en vinst, som självklart också beskattas med 20 procent. Det är det jag är mest förbannad på att sossarna vill beskatta ännu mer.

I vårt företag har vi haft marginell vinst i många år. Vi har alltså inte kunnat ta ut utdelning och då sparas detta utrymme. Vi har drivit vårt nuvarande företag i 17 år och har först de senaste åren kunnat ta ut lite utdelning. Dessa pengar har i vårt fall gått till att betala av lån som vi har tagit privat för att klara oss som företagare de första åren.

Det är nu, efter 20 år som företagare, som vi över huvud taget har råd att ta ut vår utdelning. Vi har kämpat som galningar i lågkonjunkturer och under småbarnsåren och NU när vi äntligen ska få ner våra lån, då ska sossarna beskatta oss ännu mer.

I framtiden kommer allt fler vara småföretagare och de stora företagen kommer att bli färre. Det måste svenska folket förstå. Vi kan inte ha en regering som överbeskattar all motivation, inspiration och företagsamhet. Som hånar och stampar på oss som skapar jobben eller som får stora företag att flytta utomlands så som Magdalena Andersson gör. Då kommer vi att bli ett riktigt socialist-u-land och det tror jag inte någon svensk till höger om miljöpartiet vill. Inte ens sossarna.

ANNONS

Jag förutsätter att alla företagarföreningar såsom Företagarna, Småföretagarnas riksförbund, Svenskt Näringsliv med flera är beredda att samla oss företagare för att protestera likt 4 oktober-protesterna om de nya 3:12 reglerna är på väg att gå igenom. Det är nu vi vill att våra föreningsavgifter verkligen kommer till nytta. Jag önskar av hela mitt hjärta att en majoritet i riksdagen röstar mot dessa skadliga skatter.

Men mest av allt önskar jag att svenska folket ska rösta bort all form av socialism från regeringsmakten i valet 2018. För Sveriges framtids skull!

LÄS FLER KRÖNIKOR AV TEXTFÖRFATTAREN:

Krönika: Obefogat ramaskri  >

Krönika: “Sluta vara så otroligt mesiga”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS