Dagens PS

5 faktorer som får dig att lyckas inom AR

Johan Hagegård (höger)
Johan Hagegård (höger)
Johan Hagegård
Johan Hagegård
Uppdaterad: 21 nov. 2017Publicerad: 21 nov. 2017

DagensPS krönikör Johan Hagegård tittar i kristallkulan och ger sina bästa tips.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AR – augmented reality – kommer aldrig att överleva utan stöd från andra tekniker. Just nu befinner vi oss i visualiseringsfasen av tekniken. Allt ska visualiseras. Alltifrån fordonsdata till byggnader och kroppsdelar. Men för att komma ur visualiseringsfasen och in i interaktionsfasen behöver vi ta hjälp av fler tekniker.

Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte DagensPS.

Alla i min bransch är så hårt fokuserade på hårdvaran att man glömmer bort innehållet. Content is king säger vissa. Interaction is key säger vi. Båda två är helt nödvändiga, men utan interaktion kommer AR förpassas till gimmickarnas håla och ha svårt att kravla sig ur.

Du kanske sitter på ditt företag och klurar på om AR verkligen kan vara något för er. Vad bidrar AR? Varför ska ni ta steget in i en alternativ verklighet när det funkar lika bra att konsumera era tjänster och produkter online eller ännu värre – IRL. Och trögrörliga människor har ställt samma frågor genom åren. Varför ska man ha en hemdator för att leta reda på ett recept eller telefonnummer, när man har kokböcker och telefonkatalog? frågade sig en SVT-reporter i början av 1980-talet. Varför ska jag handla kläder på webben när jag vill prova dem först? sa många under boo.com-eran. Varför ska jag surfa på en smartphone när jag har min dator med mycket större skärm?

Och ser vi historiskt så kommer det gå dubbelt så fort som du tror och fem gånger fortare än din chef tror.

Och sådär fortsätter de utan vision och fantasi. Och nu sitter vi här igen. Varför? frågar en del.  Jag säger – varför inte? Med en exponentiell tillväxt inom teknik så är frågan snarare NÄR i stället för OM tekniken kommer att explodera. Och ser vi historiskt så kommer det gå dubbelt så fort som du tror och fem gånger fortare än din chef tror.

Vad är det då som ska till för att det ska flyga? En mix av etablerade och kommande teknologier som nästan alla behöver varandra för att funka:

  1. Cloud Computing
    För att enheterna ska bli mindre (läs som ett par vanliga glasögon) behöver vi flytta kraften från enheten till molnet. En bra infrastruktur är därför viktig som bidrar till hög kvalitet, högt affärsvärde och är basen för kommande punkter.
ANNONS
  1. Computer vision
    Computer vision innebär att datorn kan se och tolka omvärlden. Att känna igen om det är ett äpple eller ett päron som ligger på bordet. Fördelen med att våra enheter kan tolka informationen är att de då tillför dimensioner och kraft till oss människor. Att kunna se bättre, att ha större referensramar.
  1. Artificiell intelligens
    Men att se och känna igen saker genom computer vision är oftast inte till nytta om du inte vet vad du ska göra av synintrycken. Det är som att ha ögon, men ingen hjärna. Mängden data som vi i dag kan processa är många tusen gånger större än bara för några år sedan. Vi kan därför inte skriva kod för varje om och men, utan maskinerna måste själva kunna räkna ut vad som är bra eller dåligt.
  1. 5G
    Inom några år äntrar nästa mobila standard 5G. Den sägs vara 66 gånger snabbare än 4G. Det innebär att vi har ännu större möjligheter att jobba med punkt 1-3 ovan. För synintrycken skickas blixtsnabbt med 5G till en server någonstans långt bort, där de är billiga i drift, som blixtsnabbt analyserar intrycket och räknar ut rätt slutsats och svarar enheten. Allt på bråkdelen av en sekund.
  1. IOT
    Internet of Things innebär prylar som är uppkopplade via IP, alltså samma protokoll som alla servrar och annat på internet är uppkopplade. Det kan vara sensorer, styrsystem, blomkrukor eller vad du vill. Ja, min blomkruka är uppkopplad och eftersom den vet att det är en pelargon meddelar den mig optimalt vattningsintervall beroende på hur varmt och ljust det är, samt fukten i jorden. Fördelen med IOT gentemot alla andra protokoll (som 433mhz, Z-wave, Modbus osv) är att det är ett etablerat och gemensamt protokoll som är lätt att anpassa sig efter. Och i takt med att alla prylar vi har är uppkopplade, desto mer har vi möjlighet att interagera med dem. Interaction is key.

Det finns givetvis en massa andra tekniker som kommer göra att AR flyger, men jag tror att ovan på något vis är grundbasen. Utan dessa kommer vi ha stora bulkiga headsets som ingen vill ha på sig. Så flytta ut kraften och in interaktionen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS