Världens starkt växande ekonomier trycker på för att få en tyngre roll i den globala finansiella samordningen. Det framgick när företrädare för G20 på lördagen träffades i Sao Paulo för att förbereda toppmötet i Washington nästa helg om den djupnande ekonomiska krisen.

ANNONS

Ledare för de största industriländerna och utvecklingsekonomierna samlas då inom ramen för G20, som enligt mångas mening borde bli ett starkare organ som kan ersätta de rika ländernas G7. Det är G7 som för närvarande fungerar som samordnare av den globala politiken på centrala områden.

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva, som öppnade mötet, sade till de församlade finansministrarna och centralbankscheferna att det behövs ”en ny internationell finansarkitektur” som kan skapa ett botemedel för den djupnande krisen.

– Det är dags för en pakt mellan regeringar för att skapa en ny internationell finansarkitektur. Den här krisen är global och det kräver globala lösningar, sade Lula.

ANNONS
ANNONS

I ett brev till G20-ledarna skriver Internationella valutafondens chef Dominique Strauss-Kahn att länderna måste göra mer för begränsa finanskrisens skadeverkningar. Ytterligare penning- och skattepolitiska åtgärder måste finnas på dagordningen, anser han.