2023 ska nivån i a-kassan gå tillbaka till hur det såg ut före coronapandemin. Men tjänstemannafacket TCO att taket ska ligga kvar. Facket hänvisar till att Sveriges nivå ligger under den internationella.

ANNONS

Just nu ligger taket i a-kassan på 26 000 kronor före skatt, efter förändringar som regeringen genomförde i och med pandemin. Men 2023 går nivåerna tillbaka igen och landar på 20 000 före skatt.

Tjänstemannafacket TCO argumenterar nu för att permanenta nivån som funnits under corona.

Fackförbundet menar att Sverige har halkat efter när det gäller a-kassan jämfört med en rad andra EU-länder.

”I inget annat land i EU har ersättningsnivåerna sjunkit så mycket som i Sverige. Vi ligger nu i bottenskiktet i EU”, säger Therese Svanström, TCO:S ordförande till Sveriges Radio.

I rapporten hänvisar TCO till statistik från den internationella samarbetsorganisationen OECD, som visar att ett hushåll i Sverige bestående av två vuxna med medelinkomst och två barn förlorar 25 procent av inkomsten om en vuxen blir arbetslös. 2001 var motsvarande siffra 16 procent.

”Vi vill att taken i a-kassan höjs. Det har ju skett tillfälligtvis under pandemin just för att politiken också såg att det behövdes för att människor skulle slippa gå från hus och hem under den perioden man är arbetslös”, säger Therese Svanström.

TCO föreslår dessutom att taket i a-kassan ska indexeras så att det följer löneutvecklingen. Mellan arbetsmarknadens parter går åsikterna om förslaget isär.

ANNONS
ANNONS

Svenskt Näringsliv har gjort egna beräkningar som visar att Sverige skulle gå miste om 40 000 jobbtillfälen om ersättningsnivån från pandemin blev permanent.

Läs också:

Svensk a-kassa är usel – sämst i Norden [Dagens PS]
Statens pandeminota nästan 400 miljarder [Dagens PS]