Dagens PS

Svenskar slår larm: Så hög boränta klarar vi inte

ränta-ekonomi-oro-problem
Om räntan höjs markant kan det innebära problem för en stor mängd svenskar, och redan nu är många oroliga för sin ekonomi. (Foto: Tomas Williams/Unsplash)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 07 juni 2019Publicerad: 07 juni 2019

Om räntan höjs markant kan det innebära problem för en stor mängd svenskar, och redan nu är många oroliga för sin ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Demoskop har genomfört en undersökning på uppdrag av SEB, där man frågat svenska hushåll om deras tankar kring ekonomin, boendekostnader och ränteläget, rapporterar Dagens Industri. Det alarmerande resultatet visar att det är många som kan få det tufft med ekonomin om räntan, och därmed boendekostnaden, höjs med 50 procent inom tre år.

”En så stor ökning av boendekostnaderna blir mycket kännbar för många och det är viktigt att vi är medvetna om att en sådan ökning är fullt möjlig. Ser man till räntan innebär en ökning med 50 procent bara att dagens snitträntor runt 1,5 procent stiger till någonstans runt 2,25 procent”, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Undersökningen visar att i snitt vartannat hushåll ser det som ett “ganska stort” eller “mycket stort” problem för sin ekonomi om räntan chockhöjs. 63 procent av låginkomsttagare uppger att de skulle få problem, enligt artikeln.

Oron har uppenbarligen spridit sig bland svenskarna, då även de mest välbärgade känner av det pressade läget; 28 procent av höginkomsttagare skulle se det som ett problem för ekonomin om boendekostnaderna ökade markant.

“Då och då bör man sätta sig vid köksbordet, själv eller med sin partner, och fundera på hur exempelvis arbetslöshet, långvarig sjukdom eller separation skulle påverka hushållets ekonomi”, avslutar Jens Magnusson i artikeln.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS