Dagens PS

SBAB: "Sverige har överskott på hyresrätter"

nybygge
Av nybyggda hus finns det ett överskott av hyresrätter, uppger SBAB. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 10 juni 2022Publicerad: 10 juni 2022

Det finns ett överskott på nybyggda hyresrätter, kontaterar SBAB genom sitt index. Det gäller framför allt i Västra Götaland, men också i Skåne.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SBAB Booli Housing Market Index (HMI) mäter hur efterfrågan på nyproducerade bostäder förhåller sig till det aktuella utbudet. I mätningen tar man hänsyn till sådant som hur kostnaden för boendet förhåller sig till hushållets inkomster, men också till preferenser och flyttmönster.

HMI för första kvartalet 2022 visar att det i genomsnitt för svensk nyproduktionen råder balans för bostadsrätter och villor. För hyresrätter visar indexet däremot ett överskott, skriver banken i ett pressmeddelande.

Den ofta höga hyran i nybyggda hyresrätter skulle kunna ha påverkat efterfrågan på den upplåtelseformen.

Fallande bostadsinvesteringar påverkar hyresrätter

Nyproduktionen av bostadsrätter och villor ligger däremot för första gången på länge i linje med efterfrågan, konstaterar SBAB med hänvisning till HMI. Under lång tid har underskottet varit stort.

Men underskottet på nyproducerade villor har mattats av något på senare tid. Störst är underskottet i Stockholms län.

”Den nedåtgående trenden mot underskott på nyproducerade villor har mattats av något på senare tid. Nu ser vi dock en tydlig trend ner mot underskott på bostadsrätter”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije.

Hur hyresrätter kommer att påverkas av svängningarna på marknaden i jämförelse med de andra upplåtelseformerna återstår att se.

ANNONS

”Med stigande bostadsräntor, fallande bostadspriser på andrahandsmarknaden och kraftigt höjda priser på insatsvaror, är det troligt att vi nu går in i en period med markant fallande bostadsinvesteringar. Det blir intressant att se hur det inverkar på balansen i nyproduktionen av de olika upplåtelseformerna.”

Läs också:

Stockholm: Mer än en tredjedel av allmännyttan borta
Högre ränta begränsar ombildningar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS