Vill ha godkänt av ägarna för nyemission.

ANNONS

SAS kallar till extrastämma för att få godkännande av aktieägarna för en nyemission, enligt ett pressmeddelande från flygbolaget.

Det här rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Så här skriver SAS:

”SAS styrelse har inte fattat något beslut om att utnyttja ett eventuellt bemyndigande, men önskar som ett led i utvärderingen av alternativa finansieringsformer ha möjlighet att fatta ett sådant beslut om marknadsförhållandena och andra förhållanden är gynnsamma”.

Så här skriver DI:

”SAS vill kunna göra en riktad nyemission av högst 66 miljoner stamaktier, motsvarande knappt 20 procent av antalet utgivna stamaktier.”

”Den eventuella emissionen görs för att minska flygbolagets finansieringskostnader. SAS avser att kalla till extra bolagsstämma den 3 november med förslag till bemyndigande för styrelsen att kunna besluta om nyemissionen.”

Enligt Di förväntas huvudägarna backa upp styrelsens förslag till bemyndigande.

”I dag finns 330 miljoner stam- och 7 miljoner preferensaktier i SAS, som handlas till kurser om 27 respektive 542 kronor”, uppger Di.

ANNONS
ANNONS

Staten ger sitt stöd till SAS nyemission, meddelar samtidigt näringsminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande från regeringen, dock kommer man inte att teckna aktier då staten inte är en långsiktig ägare i SAS.

”Vi anser att det är positivt att SAS AB vill förstärka sin finansiella position. Vi har varit tydliga med att vi inte är en långsiktig ägare, men däremot en ansvarsfull ägare och gör därför det vi kan för att underlätta för bolaget att ta in nytt kapital – i detta fall genom att inte sälja aktier på marknaden under en period efter bolagets nyemission”, säger Mikael Damberg i ett uttalande.