Holländaren Victor Muller har tidigare vunnit tvisten i Skatteverket om de sju miljoner kronor som han fick i konsultarvode av Saab Automobile och som skickades till Mullers och hans hustrus privata konton utomlands.

ANNONS

Men nu är ärendet föremål för granskning av tingsrätten i Vänersborg, liksom övriga misstankar om ekonomiska brott mot sju av de åtalade efter Saab-konkursen strax före jul 2011 och där Victor Muller var företagets sista storägare, vd och styrelseordförande.

Muller har alltså tidigare vunnit matchen om att slippa skatta för konsultarvodet från Saab, men chefsåklagare Olof Sahlgren anser att fakturorna var ”osanna” och att Muller aldrig agerade konsult åt Saab, skriver SvD Näringsliv.

Victor Mullers advokat, Hans Strandberg, uttrycker däremot förvåning att det över huvud taget väckts åtal mot hans klient, men får alltså mothugg av åklagaren som anser att Muller – som satt på tre stolar när upplägget gjordes – ägnat sig åt skatteplanering.

Förutom Victor Muller är Saabs dåvarande vd Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers på de åtalades bänk i denna del av rättegången, framgår det.

Samtliga förnekar brott.

Nästa vända i rättegången mot Saab-topparna i härvan är 14 februari, då handlar det påstådda luftfakturor för 30 miljoner kronor. En vecka senare, 21 februari, ställs bland andra Victor Muller och Jan Åke Jonsson till svars för misstänkt grovt svindleri, och 28 februari kommer Saab Automobiles årsredovisningar upp på bordet, dessa har enligt åklagaren manipulerats och åtalspunkterna gäller grov urkundsförfalskning och grovt osant intygande och riktas mot bland andra bolagets tidigare chefsjurist Kristina Geers.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Muller och co. har just åtalats – ännu en gång [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Fortsätt skratta, Muller. Du slipper skattesmällen [DagensPS.se] >