Dagens PS

Så motar du bort getingar i sommar

Getingar bygger bon vid den här tiden på året och då är de också lättare att få bort från huset. (Foto: Antcimex / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 27 maj 2022Publicerad: 27 maj 2022

Torrt i markerna och varm vårsol bäddar för getingsommar, konstaterar Länsförsäkringar i ett pressmeddelande. Men det finns sätt att skydda sommarstugan och bostaden från alltför nära kontakt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett sätt att undvika getingplågan är att redan nu leta efter nya getingbon runt huset. Små getingbon vid den här tiden på året är ofta bara hem till en hona och hennes larver. Då går det oftast bra att ta ned boet på egen hand utan att ta några större risker.

”Jag rekommenderar alla husägare att ta flera inspektionsrundor under försommaren runt huset för att tidigt upptäcka getingbon”, säger Robert Pettersson på Länsförsäkringar Södermanland.

Getingar blir slöa i kyla

Leta särskilt vid vindsluckor, takbjälkar eller skyddade hörd på byggnaden. Om getingar tidigare har byggt bo på ett ställe letar de ofta upp samma plats en gång till.

Att täta hål och springor på husets utsida minskar förutsättningarna för bra boplatser, tipsar Robert Pettersson. Ett annat tips är att se till att ventilationer och öppningar är försedda med insektsnät.

När du ska ta bort ett getingbo är det bra att välja en kylig kväll. Det kan vara bra att han handskar och täckande kläder.

Undvik getingstick

Så hår gör du:

ANNONS

• Drick inte ur burkar och mörka flaskor som stått obevakade utan lock. Var också vaksam när du äter mat utomhus om du har getingar i närheten.

• Täck över sötsaker och kött när du äter utomhus. Gå inte barfota utomhus där det kan finnas risk för getingar.

• Utför inga häftiga och yviga rörelser när getingar är i närheten.

• Om du är överkänslig, se till att alltid ha din allergimedicin till hands. Uppsök alltid vård om du får ett getingstick i halsen eller munnen.

Läs också:

Mössens högsäsong är här – men de har ändrat beteende |Dagens PS]
Myrangrepp ökar – se upp för hästmyran

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS