Dagens PS

Så kommenteras nyhetsbomben om Ericsson

Enligt SvD planerar Ericsson att lägga ned all tillverkning i Sverige. Fabriken i Borås och Kumla stängs och cirka 3.000 anställda berörs om uppgifterna stämmer. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (TT)
Enligt SvD planerar Ericsson att lägga ned all tillverkning i Sverige. Fabriken i Borås och Kumla stängs och cirka 3.000 anställda berörs om uppgifterna stämmer. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 22 sep. 2016

“Likheterna förskräcker. Om inte Ericssons ägare tar rätt beslut och tillsätter rätt ledning riskerar Ericsson i värsta fall att gå samma väg som Facit, 1970-talets teknikjätte som slutade i fiasko”, skriver SvD:s Torbjörn Isacson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen var först ut med nyheten om att telekomjätten, enligt interna dokument, planerar att skrota all tillverkning i Sverige med fokus på Borås och Kumla. Runt 3.000 anställda drabbas av sparplanen.

Enligt Dagens Nyheters Birgitta Forsberg är det “osäkert om planen att lägga ner all tillverkning i Sverige verkligen sätts i verket”.

Birgitta Forsberg skriver att det pågår en maktkamp i Ericssontoppen efter Hans Vestbergs sorti som vd i somras. Det här är orsaken, menar hon, att hemlig information “läcker som ett såll till medier”. DN-skribenten hävdar att Arun Bansal, som är chef för affärsområdet nätverksprodukter på Ericsson inte drar jämnt med Ericssons tillförordnade vd Jan Frykhammar.

“I somras aviserade Hans Vestberg ett utökat sparpaket i rapporten för andra kvartalet. Det är de här besparingarna som parterna nu förhandlar om. Men ingenting är ännu beslutat”, påpekar Birgitta Forsberg i Dagens Nyheter.

Även SVT:s ekonomireporter Jan Nylander framhåller att inga beslut ännu är fattade om Ericssons fabriker i Sverige, men om det blir aktuellt hotas i första hand Boråsfabriken, konstaterar han.

“Framförallt är det fabriken i Borås som ligger illa till eftersom Ericsson har en fabrik i Indien som tillverkar samma produkt, nämligen minilinkar. Fabriken i Kumla har något bättre förutsättningar eftersom man där tillverkar radiobasstationer som kommer att spela en viktig roll när det nya 5G-teknologin utvecklas”, säger Jan Nylander till SVT Nyheter och förklarar varför läget i dag är så prekärt för telekombolaget.

“Ericsson har misslyckats med att behålla sitt teknologiska försprång och på flera områden har den värsta konkurrenten Huawei gått ikapp och förbi. Det har gjort att Ericsson inte längre kan ta lika bra betalt för sina produkter”, säger Jan Nylander på SVT.

Expressen skriver i en historisk tillbakablick att “Ericsson är en av den svenska industrins klart lysande kronjuveler – men har samtidigt varit nära konkurs flera gånger under sin 140-åriga historia. En rad dramatiska kriser har drabbat telekomjätten, som varje gång rest sig och kommit igen.”

ANNONS

Enligt Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer på Ericsson, stämmer inte uppgifterna som Svenska Dagbladet kablat ut.

Det säger han till Sveriges Radio och förklarar att förhandlingarna visserligen handlar om nedskärningar men att inga beslut är tagna om hur många tjänster som ska bort.

LÄS MER: “Facklig förhandlare om nedläggningar på Ericsson: Ingenting klart än”

LÄS ÄVEN: “Ericssons hemliga plan: Lägga ner all tillverkning i Sverige”

LÄS OCKSÅ: “Torbjörn Isacson: Ericsson riskerar samma öde som Facit”

LÄS ÄVEN: “Uppgifter: Ericsson lägger ner all tillverkning i Sverige”

LÄS VIDARE: “En svensk saga med toppar – och kriser”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS