Svenska möbeljättens siffror har kommit.

ANNONS

Möbeljätten Ikeas franschisetagare slog nytt rekord under föra året med en försäljning på 365 miljarder kronor. Det rapporterar Dagens industri och hänvisar till det nederländska bolaget Inter Ikeas bokslut, vilket avslutades i augusti. Tillväxten mattades dock för tredje året i rad.

Framöver skall kedjan öka expansionstakten och expandera till Indien samt Sydamerika. Nya koncept är också på tapeten hos den småländska möbeljätten.

Tillväxten var 4 procent.

”Vi växer i våra befintliga varuhus, men ökningen beror bland annat på att vi öppnade 14 nya varuhus och att e-handeln utvidgats, där tillväxten också är snabbare”, säger Torbjörn Lööf, vd för Inter Ikea, i en kommentar.

Hur fördelningen mellan varuhus och e-handel fördelar sig avslöjar inte bolaget. Lööf ser inte e-handel som ett hot utan en möjlighet för kedjan. Ikea känner sig inte hotat av Amazon.

ANNONS
ANNONS

”Amazon är väldigt duktiga, inte minst på logistik. Men vi har något unikt jämfört med dem, nämligen ett eget sortiment och en högeffektiv produktion som vi hela tiden fortsätter utveckla”, säger Torbjörn Lööf till Di.