Har använt sofistikerad teknik för att vilseleda ordningsmakten.

ANNONS

Di Digital berättar att Uber i flera fall använt sin kontroversiella funktion ”Greyball” för att svartlista poliser i Sverige.

Det är känt att transporttjänsten kartlagt myndigheter runt om i världen – det avslöjades av New York Times i mars och rev ner skarp kritik – men att det också skett i Sverige och mot polismyndigheten är nytt.

”Detta ska ha skett på marknader där bolagets tjänster varit olagliga eller kontroversiella”, enligt artikeln.

I London har transportmyndigheten dragit in Ubers taxilicens, bland annat på grund av att Uber använt sig av den hemliga funktionen Greyball, som alltså syftar till att kartlägga och lura myndigheter.

I Sverige har Uber använt sig av Greyball för att ”försvåra för de svenska poliser som spanade på Uber medan den numera nedlagda tjänsten Uber Pop var i bruk”, uppger Di Digital och berättar att det satte käppar i hjulet på polisens spaningsarbete på flera olika sätt.

ANNONS
ANNONS

Ubers Sverigechef Martin Hedevåg eller hans företrädare Alok Alström vill inte kommentera hur övervakningen av svenska poliser skett eller om det varit inom lagens ramar.

Sedan tidigare pågår en förundersökning mot Uber gällande bolagets ansvar för Uber Pop och de dömda förarna. Ingen företrädare för bolaget har än så länge delgivits misstanke i detta ärende.