Svenska företag står bakom betyget.

Nordea, som hotar med att flytta sitt huvudkontor utomlands, hamnar sist när företagen rankar sina banker.

Det framgår av årets Finansbarometer, som Svenska Dagbladet refererar.

”Diskussionen om att flytta huvudkontoret har knappast förbättrat bilden av Nordea”, säger Kristian Sundberg, vd på Eastbrook som administrerar rankningen, till tidningen.

SHB, Handelsbanken alltså, hamnar i topp och kan stoltsera med titeln ”Årets affärsbank” för sjunde året i följd. Handelsbanken får dessutom utmärkelsen ”Sveriges småföretagsbank” medan SEB hamnar tvåa i rankningen och Danske Bank trea i små- och storföretagens betygsättning, skriver SvD, som uppger att Finansbarometern baseras på en enkät med 2.000 beslutsfattare med bankrelationer på företagen; dessa har satt betyg utifrån en femgradig skala.

”Det är inte några dramatiska skillnader jämfört med i fjol. Men trenden visar att ju större kunder desto mindre skillnader. De nöjdaste kunderna finns inom mindre företag i årets mätning”, säger Kristian Sundberg i artikeln.

Nordea rankas alltså som sämst i klassen och enligt SvD Näringsliv är det de allra minsta företagen med färre än fem anställda som drar ner totalbetyget för banken.

ANNONS
ANNONS

Nordea har som sagt på senare tid hotat med att flytta sitt säte utomlands mot bakgrund av regeringens aviserade ”bankskatt”, som skulle slå hårdast mot Nordea.

Storbanken har även figurerat i mindre smickrande sammanhang som Panamabreven.

Där till har Nordea haft uppenbara problem med sina e-tjänster under flera år.

Det här har tärt på framför allt småföretagens tålamod, menar Kristian Sundberg, ”och att vända en så pass djupt befäst och negativ bild som småföretagen sedan länge haft av banken tar tid”, säger han till Svenskan, som berättar att Nordea även får dåligt betyg av internationella kunder.

En undersökning av Epsi bland finländska bankkunder resulterade i att Nordea fick sämst betyg av privatkunderna och näst sämst betyg bland företagskunder, enligt tidningen.

Swedbank, som hittills inte nämnts, hamnar på fjärde plats i årets rankning – samma placering som förra året.