Så mycket har skatterna höjts på sparande sedan 2008.

Det här konstaterar två ekonomer på branschorganisationen Svensk Försäkring, skriver Di.se och förklarar att höstbudgetens skattehöjning på ISK, investeringssparkonton, ”bara är en av många” som drabbat sparare de senaste åren.

2008 sänktes det avdragsgilla pensionssparandet från 18.000 kronor till 12.000 kronor, enligt ekonomernas sammanställning.

Då skulle åtgärden inbringa 1,3 miljarder kronor till statskassan.

”Varje enskild skattehöjning har bedömts ha små effekter på sparandet, men det har inte gjorts någon analys av de sammanlagda skattehöjningarna och hur de påverkar människors vilja och benägenhet att spara, till pensionen eller annat”, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring, i Di-artikeln.

Totalt har sex skattehöjningar på sparande skett sedan 2008, sammanlagt uppgår sparskatterna till 9 miljarder kronor, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Det är Vänsterpartiet som drivit igenom det senaste, hårt kritiserade förslaget i budgeten om att beskatta ISK-sparare, vilket DagensPS tidigare berättat om.

”Att regeringen gång på gång skickar ut signaler om att sparande är oviktigt samtidigt som lån subventioneras påverkar människors inställning till sin egen försörjning och utrymmet för konsumtion”, säger Anna Pettersson Westerberg, chefsekonom Svensk Försäkring, enligt Di.se.