Natten till onsdag väntas USA:s nye president Donald Trump – kanske, det är inte säkert – presentera detaljer om sin ekonomiska politik i kongressen och ekonomer varnar för riskerna med ett handelskrig, skriver SvD, som kikat på vad Trumps motstånd till frihandel kan komma att kosta svenska storbolag.

Enligt tidningen kan svenska börsaffärer för 340 miljarder kronor äventyras.

En diplomatkälla i Washington säger till SvD Näringsliv att Trump ”pratat mycket” men vad som sedan blir kvar av hans prat återstår att se, ”det vet ingen ännu”.

Jonas Frycklund, finanspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, är inne på samma linje:

”Det kan hamna inom ett väldigt stort intervall, från mer stimulans för den amerikanska ekonomin till att det blir handelskrig. Skillnaden mellan bästa och värsta utfall är väldigt brett”, säger han i artikeln.

ANNONS
ANNONS

SvD konstaterar att USA är Sveriges tredje största exportland men att svenska företags affärer i landet är betydligt större alltså än vad exportsiffran anger, den låg på knappt 80 miljarder kronor mellan januari och november förra året och väntas hamna på omkring 90 miljarder för hela 2016, enligt SCB, framgår det.

Jonas Frycklund är inte alltför pessimistik kring vad som komma skall med Trumps handelspolitik:

”Det finns mycket som talar för att det inte blir ett ’worst case’-scenario. Får man följdeffekter som ger negativa konsekvenser inne i USA så kan det begränsa regeringens möjligheter”, säger han till Svenska Dagbladet.

MISSA INTE: Så kan Trump sänka Sverige [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Hon varnar för Trumps politik [DagensPS.se] >