Blir det jackpot i din plånbok med Sveriges nya regeringskonstellation?

ANNONS

I dag blev Stefan Löfven på nytt statsminister i Sverige. Det var högst väntat då Centern, Liberalerna och Vänsterpartiet deklarerat att Löfven skulle släppas fram.

Men vad betyder den politiska uppgörelse som nu träffats mellan S, MP, C och L?

Dagens Industri konstaterar att värnskatten avskaffas nästa år och att det innebär att omkring 400.000 svenskar får sänkt skatt.

”För dem med höga inkomster handlar det om flera tusenlappar i månaden”, skriver tidningen.

”Utifrån dagens inkomstgränser för värnskatten kommer den som har en månadslön på 60.000 kronor då att gå plus med 80 kronor i månaden, enligt en beräkning som Swedbank gjort åt Di. Den som tjänar 80.000 kronor får behålla strax under 1.100 kronor mer av lönen, och summan stiger sedan med inkomsten”, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Skatteminskningen blir 2.070 kronor per månad för den som tjänar 100.000 kronor och den som har en inkomst på 120.000 kronor kan glädja sig åt att få ytterligare drygt tre tusen kronor mer att leva på i månaden.

Dessa beräkningar baserar alltså på Swedbanks kalkyler, enligt Di, och inkluderar brytpunkter, grundavdrag och jobbskatteavdrag för 2019, samt genomsnittlig kommunalskatt, begravningsavgift och tv-avgift.