Kontraktet värt över 60 miljarder kronor – större än Brasiliens Gripenbeställning, skriver Dagens industri.

Kontraktet avser sex ubåtar och värderas till 7,81 miljarder dollar, drygt 61 miljarder kronor. Därmed är affären större än Brasiliens Gripenbeställning.

Enligt uppgift är detta den andra fasen i Indiens program för konventionella båtar som är under upphandling. Den indiska marinen ska ha skickat ut en så kallad RFI, request for information, till sex utvalda ubåtstillverkare.

Av dessa sex uppges Saab och tre till andra ubåtsföretag ha svarat. Samtliga är europeiska; DCNS (Frankrike), TKMS HDW (Tyskland) och Rubin Design Bureau (Ryssland).

Saab uppges erbjuda den nya utbåtsklassen A26 som redan beställts av svenska marinen och går att förlänga till en större oceangående ubåt.

Samtidigt är det värt att tillägga att A26 ännu inte är operativ och väntas bli levererad först 2022 till svenska försvarsmakten som hittills är enda kund. Däremot är ubåten utrustad med den senaste teknologin, uppges det.

ANNONS
ANNONS

Om Saab vinner ordern kommer varven i Indien att stå för byggnationen av ubåtarna.

Saabs ubåtstävlande är det tredje i Indien utöver försöken med att säkra kontrakt för bolagets stridsflygplan och korträckviddiga luftvärn.