Alla har de olika bolagsengagemang i skatteparadis.

SVT har med hjälp av TT identifierat 1.180 av omkring 2.000 svenskar i den så kallade Paradisläckan och de flesta finns inte oväntat i Storstockholm.

Även i södra Sverige samt Västsverige finns många personer med engagemang i skatteparadis.

”Det finns olika skäl till att förekomma i läckan och det måste inte innebära att man gjort någonting olagligt”, understryker SVT, som uppger att 140 av de som man spårat saknar folkbokföringsadress i Sverige och därför inte finns med på den karta som man publicerar i samband med kartläggningen.

Orsaken till att Malta lockar är för att europeiska bolag erbjuds förmånliga skatteupplägg.

ANNONS
ANNONS

”Officiellt är bolagsskatten på Malta hög med 35 procent på alla slags inkomster. Men i praktiken kan den bli väsentligt lägre eftersom det finns en rad regler som kan utnyttjas för att sänka skatten. På vissa inkomster som royalty blir det ofta 10 procent”, konstaterar SVT Nyheter och förklarar att bolagsägare kan få tillbaka sex sjundedelar av skatten, vilket innebär att skatten endast blir blygsamma fem procent.

”Med fem procent bolagsskatt försvinner mindre i skatt, så pengarna växer snabbare – det är klart du tjänar på detta”, säger Roger Östman, professor i skatterätt vid Stockholms universitet.

”Länder som Malta och Luxemburg plundrar andra länder på skatter som skulle gå till att finansiera välfärden”, säger EU-parlamentarikern Eva Joly till SVT.

Eva Joly är, framgår det, vice ordförande i den så kallade Pana-kommitten som tillsattes efter avslöjandena om internationellt skattefusk genom Panamadokumenten.