Bor du i Sveriges miljontätaste kommun? Se statistiken här.

Knappt 1 procent av Sveriges befolkning, eller drygt 77.000 personer, har en årslön på över 1 miljon kronor – enligt en färsk genomgång av SCB:s siffror som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

Danderyd är den kommun med flest inkomster över miljonen, närmare 2 400 personer, vilket motsvarar över 7 procent av de som bor i kommunen. Det är kommunerna kring Stockholm som dominerar topp 10, förutom skånska Lomma och Vellinge. Det skriver Dagens Industri.

I botten av listan finns kommuner som Dorotea och Norsjö i Västerbotten, Arjeplog i Norrbotten och Ragunda i Jämtland – samt Vingåker i Sörmland och Färgelanda i Dalsland.

”Under de sista decennierna har de flesta med en fast anställning haft en väldigt positiv inkomstutveckling”, säger professorn i nationalekonomi Daniel Waldenström till Nyhetsbyrån Siren – som en kommentar till att personer med miljoninkomst har mer än fördubblats i Sverige under de senaste tio åren.

ANNONS
ANNONS

”Effekten har förstärkts för dem som också har ägt kapital, eftersom kapitalinkomsterna har stigit kraftigt under perioden”.