Runt 13 miljarder kronor i PPM-systemet byter nu förvaltare i och med att Ålandsbanken tar över skandalomsusade Allras PPM-fonder.

”Till fondspararna i Allra vill jag säga att de behöver inte göra någonting”, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf i en kommentar.

Det handlar om fyra fonder på fondtorget som Allra haft och som nu hamnar hos Ålandsbanken; de fyra fonderna är Allra Lagom, Allra Modig, Allra Försiktig och Allra Ränta.

Som mest har Allra haft 130.000 premiepensionssparare knutna till sig med en total investering på omkring 19 miljarder kronor, ett belopp som i dag sjunkit till 13 miljarder kronor, framgår det.

Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med Allra i mitten av mars, vilket resulterat i överklaganden från Allras ansvariga toppchefer.

Rättsvisten är ännu inte avslutad och därmed är situationen för fonderna och berörda PPM-sparare alltjämt osäker, men Ålandsbanken skriver i ett pressmeddelande att man vill vara delaktig i en lösning som blir bra för alla parter, där syftet är att ”skapa ordning och reda”.

Allra har fått svidande kritik för höga avgifter och låg avkastning samtidigt som ledningen blivit stenrik och vältrat sig i lyx, enligt de avslöjanden som SvD gjort och som DagensPS även uppmärksammat.

”Ålandsbanken kan förhoppningsvis vinna kundernas förtroende med vår förvaltning och därmed stoppa det utflöde som pågått de senaste månaderna”, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf.

ANNONS
ANNONS

Hur mycket Ålandsbanken betalat för övertagandet av Allras PPM-fonder är för närvarande okänt.

MISSA INTE: Nu polisanmäls fem Allra-toppar [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Utskällda fondtoppar lever i lyx [DagensPS.se] >