Nästan nio av tio betalar i dag dubbla avgifter – i onödan.

Det handlar om de som sparar till sin pension i privat fondförsäkring.

En klart övervägande andel av dessa privata pensionssparare riskerar nu att få ”rejält” lägre pension i slutändan på grund av de dubbla avgifterna, skriver Privata Affärer där en expert konstaterar att fondbolagen givetvis tar ut en avgift för förvaltningen men att också pensionsbolaget kräver en avgift för själva fondförsäkringen, det vill säga där kontot finns.

För privata pensionssparande  är avgiften i snitt 1 procent i försäkringsavgift, framgår det.

”1 procent kan låta lite och det var inte så farligt för 20 år sen då vi hade höga räntor och kunde vänta oss hög avkastning på våra pensionspengar. Idag med den extremt låga räntan måste vi justera ner våra förväntningar på avkastning. Får du 4 procents avkastning och betalar 1 procent i avgift försvinner alltså en fjärdedel bara i försäkringsavgift och helt i onödan”, säger Mattias Fellenius, vd på pensionsflyttjänsten Pensiono.se, till Privata Affärer.

ANNONS
ANNONS

Enligt Pensiono.se är det bara 13 procent av de privata pensionsspararnas totala försäkringskapital som inte har dubbla avgifter. Statistiken kommer från Svensk Försäkring och betyder alltså att de allra flesta, nästan nio av tio, betalar dubbla avgifter.

”Två miljoner svenskar har pengar i privat pensionssparande i form av fondförsäkring och över 1,7 miljoner skulle alltså kunna höja sin pension genom att ta bort dubbla avgifter”, förklarar Mattias Fellenius i artikeln.

Privata Affärer uppger att det finns moderna pensionsbolag som helt slopat försäkringsavgiften. Om du flyttar dina pengar dit kan du dels minska dina avgifter, dels höja din pension, är tipset.

”Det hela förutsätter förstås att du kan flytta försäkringen. Har du en gammal försäkring tecknad innan 2007 är det inte säkert att det är möjligt”, skriver tidningen och råder dig att upprätta en lista över de försäkringar du har och vilka avgifter du betalar. Pensiono.se kan kostnadsfritt hjälpa dig att ta fram en sådan översikt, framgår det.