Nordea presenterar sin strategirapport för december och där framgår att bankens placeringsproffs är fortsatt psotivt inställda till aktier, skriver Di.se.

Nordea behåller alltså en övervikt för aktier och en undervikt för långa räntor.

I strategirapporten poängterar Nordea också att den politiska osäkerheten kvarstår.

”Flera val ska hållas med populister långt fram. Både EU och euron kommer under press om de är framgångsrika. På detta ska brexitförhandlingarna starta. Tillsammans riskerar de att kullkasta de ganska hyggliga utsikterna Europa har efter flera år med besvikelser”, skriver Nordeas chefsstrateg Michael Livijn i rapporten, enligt Di.

Nordea ser dock en fortsatt tillväxt globalt där vinsterna ”vänder upp”, men samtidigt bedömer bankens experter alltså att det finns risker, i synnerhet politiskt, men framhåller samtidigt i strategirapporten att ”till och med Trump som president har mottagits positivt av marknaden”.

ANNONS
ANNONS

Nordea rekommenderar placerare att sitta kvar med en övervikt av aktier och inta en neutral hållning till korta räntor. När det gäller långa räntor är rådet undervikt, utom när det gäller långa räntor för tillväxtobligationer – där är rekommendationen övervikt medan samtliga aktieregioner får rekommendationen neutral.

När vi går in i 2017 är det enligt Nordea ”en slagsida mot det negativa” men chefsstrategen Michael Livijn bedömer att det ändå finns ”en uppsida om populisterna misslyckas och etablissemanget tar krafterna bakom på allvar och börjar reformera”, som han skriver, enligt Di, som uppger att Nordeas prognos också innehåller en tillväxt av företagens vinster, analytikerna räknar där med ett uppsving på 12 procent globalt medan Nordeas bedömning är lägre, runt 5-7 procent, enligt bankens strategirapport.

LÄS MER: ”Nordea fortsatt positiva till aktier” [Di.se] >