Dagens PS har tidigare skrivit om hur finansmarknadens aktörer tjänar storkovan på asylboenden i kölvattnet av bostadskrisen för nyanlända flyktingar. En av affärsmännen som gjort en rejäl hacka är Bert Karlsson.

ANNONS

Bostadskrisen för flyktingar som kommit till Sverige gjorde att Stockholms stad i går, måndag, klubbade att drygt 800 nyanlända ska få bo på hotell och vandrarhem.

Bakgrunden är att politikerna inte funnit något annat boendealternativ för dem. Därför beslutade den rödgröna majoriteten med stöd av allianspartier i kommunfullmäktige i Stockholms stad i en omröstning att upphandla hotell och vandrarhem för de nyanlända, rapporterar Di.se.

Tidningen uppger att kostnaden för hotell- och vandrarhemsboendet blir mellan 20 och 40 miljoner kronor.

”Vi har en bra arbetsmarknad, vilket kommer underlätta integrationen, men bostadsbristen är akut. Även om vi kraftigt höjt takten i byggandet jämfört med hur det var tidigare i Stockholm, så tar det tid att bygga i kapp den brist vi har”, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till Dagens industri.

Stockholms stad tar emot 2.810 nyanlända i år och till drygt 800 av dessa har staden alltså inte löst bostadsfrågan. Därav beslutet om att låta dem bo på hotell och vandrarhem.

”Jag tycker att det är olyckligt att man väljer en så dyr boendelösning. Det är dåligt både för skattebetalarna och för integrationen”, säger Erik Slottner, kristdemokraternas gruppledare i Stockholms stad, till Di.

MISSA INTE: ”Jobb till nyanlända belönas med gräddfil” [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: ”68.850 kr i månaden för ”Sveriges dyraste etta” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”Klart: Stockholm bokar hotell för nyanlända” [Di.se] >