”Det är överraskande att så mycket som hälften av pengarna som gömts undan för skatt utomlands tillhör de tusen rikaste hushållen i Skandinavien”, säger professor Annette Alstadsaeter vid Handelshögskolan vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet som på måndagen publicerar en omfattande rapport, till SVT Nyheter.

Tittar man på totalen visar statistiken att de tusen rikaste står för 32 procent av den sammanlagda obetalda skatten vilket kan jämföras med snittet för hela befolkningen på tre procent. Resultaten i den nya studien – som bland annat bygger på avslöjanden från så kallade ”Swissleaks”, Panamadokumenten samt SVT och Uppdrag Granskning – tar forskarna på sängen.

”Fram tills nu har man utgått från att en stor del av skatteflykten handlar om småföretagare som fuskar, men det här resultatet visar något annat”, säger Annette Alstadsaeter.

ANNONS
ANNONS

Vidare visar rapporten att nästan alla schweiziska bankkonton ägda av skandinaver används för skatteflykt. I 95 procent av fallen finns nämligen dessa konton inte med i personernas deklarationer, konstaterar hon och forskarkollegorna Niels Johannesen vid Köpenhamns Universitet och Gabriel Zucman vid amerikanska UC Berkeley.

MISSA INTE: Okända skatteparadisen – här göms miljarderna [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Spotify-miljardär spåras till bolag i skatteparadis [DagensPS.se] >