Anklagas för att ha mjölkat sparare på 35 miljoner kronor.

I maj gick Pensionsmyndigheten ut med en varninglista över tio fondbolag, där fanns förstås Allra och Falcon Funds med.

Men även Solidar figurerade i toppen över de skandalomsusade fondbolagen på listan, som DagensPS uppmärksammade i en artikel.

Nu berättar Ekot i Sveriges Radio om samma bolag, Solidar, som Patrick Siegbahn, grundare av rådgivningstjänsten Småspararguiden, har granskat och konstaterar att upplägget ”är oerhört likt” Allras.

Han förklarar att Solidar gjorde sina affärer strax efter Allra och han tror att Allra stått som inspirationskälla.

”Vi ser att våren 2014 grundar företrädare för Solidar och företrädare för Allra det här gemensamma bolaget på Malta.”

”Det har varit en form av verktyg för att kunna utföra den här typen av mjölkning av spararnas pengar. Så att de har verkligen förberett det här tillsammans redan från 2014”, säger Patrick Siegbahn till Ekot, som uppger att han tidigare varit verksam i finansbranschen och även jobbat för Finansinspektionen.

ANNONS
ANNONS

Solidar förvaltar 25 miljarder kronor åt 130.000 sparare inom premiepensionen och är därmed en av de största i branschen. Patrick Siegbahns granskning visar – enligt Ekot – att 35 miljoner kronor från Solidars sparare har hamnat i ägarnas fickor.

Ingen i Solidars ledning vill ställa upp på en intervju för Ekot men bolaget hävdar i ett mejl att spararna inte betalat några omotiverat höga avgifter.