Riksdagen klubbade på torsdagen en ny lag som kräver att banker tar emot kontanter. Av 349 ledamöter röstade 299 för den nya kontantlagen.

ANNONS

För Kontantupproret som drivit frågan i flera år är det en viktig seger. Det skriver Kontantupproret i ett pressmeddelande.

Riksdagen klubbade i nästan total enighet den nya lag som ålägger banker att tillhandahålla kontantservice i hela landet. Sverige är internationellt sett ett extremt land i att montera ned sin kontantinfrastruktur. Problemet är att när kontantservicen minskar drabbas människor som inte kan använda annat än kontanter, skriver Kontantupproret.

”Nu har politiken äntligen slagit till bromsen. Utvecklingen där kontanterna försvinner har fått pågå utan att någon tagit ansvar för konsekvenserna. Dagens beslut en viktig seger för alla som inte klarar sin vardag utan kontanter och för alla som värnar om den personliga integritet och Sveriges krisberedskap”, säger Björn Eriksson, talesperson för Kontantupproret.

ANNONS
ANNONS

Nästa steg för Kontantupproret är att affärer och butiker blir skyldiga att ta emot kontanter. I dag är det tillåtet att stänga ute kontantkunder genom ett anslag om att de inte tar emot kontanter, skriver organisationen.