Det visar en ny undersökning.

SvD skriver i dag om undersökningen, som opinionsinstitutet Inizio gjort på uppdrag av tidningen och som baseras på 1.100 intervjuer bland allmänheten som är Nordeakunder.

Där framkommer att över en miljon privatkunder överväger att lämna storbanken efter beskedet att storbanken flyttar huvudkontoret till Helsingfors i Finland.

”63 procent av de som tillfrågats tycker att styrelsens förslag att flytta huvudkontoret är ett ganska eller mycket dåligt förslag. Bland de Nordea-kunder som tycker att det är ett dåligt förslag överväger 39 procent att byta bank helt”, skriver Svenska Dagbladet.

Undersökningen genomfördes under perioden 16-19 september i en allmän målgrupp av Nordeakunder över 16 år.

Resultatet har ställts mot det antal privatkunder som Nordea enligt egen uppgift har.

I går berättade DagensPS, med hänvisning till Aftonbladet, att LO:s största fackförbund Kommunal ”skyndsamt” tänker sälja av sitt innehav i storbanken – det rör sig om placeringar på minst en miljard kronor.

ANNONS
ANNONS

”Vi vill inte vara kunder i en bank som agerar så här”, deklarerade ordförande Tobias Baudin.

Formellt fattar Nordea beslut i vår om flytten, men SvD:s Birgitta Forsberg anser att banken hanterat flyttplanerna under all kritik och menar att flyttlasset inte verkar vara förankrat hos ägarna – trots ett halvårs utredning.

”Var ska aktien vara primärnoterad (noterad i första hand)? Vet inte. Hur många ska flytta till Helsingfors? Vet inte. Var hamnar avdelningen för regelefterlevnad, den som har kontakt med övervakande myndigheter? Vet inte.”, är de svävande svar som ges, konstaterar Forsberg i sin kolumn.

”Nordeas ordförande Björn Wahlroos gillar att provocera, men nu låter han i stället alltmer som Bagdad-Bob – bisarr”, dundrar Forsberg.