Regeringen har föreslagit höjda bankavgifter, även om det gamla förslaget på en bredare finansskatt har hamnat i papperskorgen efter remissinstansernas sågning.

De nya förslaget på bankavgifter slår, som DagensPS.se tidigare berättat, hårdast mot Nordea och i en intervju med Dagens Industri säger nu bankens vd Casper von Koskull att sannolikheten är ”mycket, mycket stor” att Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige.

De höjda bankavgifterna ska enligt regeringen sättas av och fungera som en buffert vid en eventuell bankkris. Pengarna hamnar i den så kallade resolutionsreserven och för Nordea skulle kostnaden enligt bankens egna beräkningar till resolutionsreserven höjas från en halv miljard kronor 2016 till 5,5-6 miljarder kronor 2019.

”Vi måste göra vår hemläxa först. Men med det som finns på bordet är det inte hållbart. Det är min skyldighet att undersöka det här noggrant”, säger vd:n till Di och utesluter inte att diskussionerna om en fusion med nederländska ABN Amro kan komma att aktuealiseras på nytt.

MISSA INTE: Bankjublet blev kortvarigt [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Regeringen backar om bankskatt [DagensPS.se] >