Skattebetalarna bekostar språkhjälpen till Sven-Erik Bucht (S).

Redan för ett år sedan berättade tidningen ATL att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) köpt språkhjälp för en kvarts miljon kronor.

Bakgrunden var att statsrådet skulle förbättra sin engelska.

Sedan dess har inköpen av språkhjälpen till ministern fortsatt, avslöjar nu SVT, som konstaterar att näringsdepartementet betalat för tjänster för närmare 400.000 kronor i år från en och samma konsult för att Sven-Erik Bucht ska få önskat språkstöd i engelska.

En kvarts miljon kronor av pengarna hålls nu inne på departementet sedan konsultnotorna till ministerns språkhjälp väckt intern kritik på regeringskansliet, framgår det.

ANNONS
ANNONS

”Tjänstemän har ifrågasatt om kostnaderna från en konsult verkligen motsvarar arbetsinsatsen, och en kvarts miljon hålls nu inne i väntan på förklaringar”, skriver SVT.

Landsbygdsministern menar själv att han behöver språkkunskaperna i sin roll som minister med många internationella kontakter.

”Regeringskansliet har inte de resurserna fullt ut och då har man hjälpt mig med verksamhetsanpassad engelska”, kommenterar Sven-Erik Bucht för SVT, där han också bekräftar att konsultbolaget som hjälpt honom med engelskan inte längre anlitas.

”Det är klart att man ska använda skattebetalarnas pengar på ett riktigt sätt och det är därför man har sagt upp det här avtalet”, säger Sven-Eric Bucht.