Gröna fonder lockar allt fler sparare och det välkomnas av Karin Askelöf, chef för ansvarsfulla investeringar på Handelsbanken som är ”övertygad om att det är mer lönsamt att spara hållbart”, säger hon till DN.

Under 2019 har intresset att spara i miljöfonder ökat kraftigt hos Avanzas kunder, där även sparekonomen Johanna Kull välkomnar den gröna spartrenden. På ett år rör det sig om en ökning på 25 procent, framgår det.

”Människor vill göra hållbara val i alla delar av ekonomin, det gäller även för sparandet”, säger Johanna Kull till Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Även Eva Axelsson, hållbarhetschef på Swedbank Robur, ser att fler kunder gör miljömedvetna fondval, särskilt unga sparare.

Hennes råd är att skapa kontinuitet i sparandet, exempelvis att fondspara månadsvis och sprida riskerna.

”Det finns många fonder som riktar in sig på det hållbara, gröna och fonder som väljer bort investeringar i fossila bränslen. Det kan också vara bra att titta på fonder som investerar i bolag med en affärsmodell som främjar miljö och klimat, som vindkraft, solkraft, vattenrening eller liknande. Kontakta banken och ställ krav. På så sätt ser banken att kunderna vill spara grönt.”