Elpriset fortsätter sin resa nedåt och kan falla till omkring 5 öre per kilowattimme, kWh, eller kanske ännu lägre lagom till påskledigheten. Det skriver elbolaget Bixia. Det är flera faktorer som tynger elpriset; coronaviruset, lägre efterfrågan, god tillgång till vattenkraft, kraftiga vindar och ledigheter.

ANNONS

”Snittpriset på den nordiska elbörsen Nordpool beräknas hamna på omkring 6 öre per kWh den här veckan. Så lågt veckosnittpris har vi inte haft sedan sommaren år 2000. Nästa vecka, när det är påskledighet, går elanvändningen ned ännu mer och då kan det rörliga priset gå ned ytterligare”, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Priset kan antagligen inte gå ner mer

Framåtblickande är det svårt att förutsäga coronavirusets påverkan på elpriset. Många länder förlänger sina nedstängningar vilket medför en osäkerhet kring elförbrukningen i Europa i närtid.

”I närtid, det vill säga våren och det tredje kvartalet är elpriserna redan så nedpressade av det hydrologoiska överskottet att de får svårt att pressas så mycket mer, och det är under dessa kvartal vi kan vara någorlunda säkra på att vi ser en nedgång i den ekonomiska aktiviteten”, avslutar Johan Sigvardsson.

ANNONS
ANNONS

Bixia uppgav i mars att de räknade med att snittpriset skulle ligga mellan 10 och 14 öre per KWh fram till sommaren.