I förra veckan kom börsnoterade Ica-gruppens rapport. Men på grund av Icas affärsmodell, där Ica-handlarna själva äger en knapp majoritet av aktierna, ger rapporten bara en del av sanningen bakom den svenska livsmedelsjättens ”extraordinära” lönsamhet, skriver Dagens Industri som granskat sammanlagt 1.200 butiker.

ANNONS

Sammantaget uppvisar Ica rörelsemarginaler i världsklass, konstaterar Di. Butikernas marginal på 3,4 procent, tillsammans med Ica-Gruppens 4,7, gör att hela Ica kan skryta med en marginal på 7,9 procent förra året. Det kan jämföras med internationella jättar som brittiska Tesco och franska Carrefour vars marginaler ligger under 3 procent. Tittar man på amerikanska giganten Walmart ligger samma siffra på 5 procent.

Men Dagens Industris genomgång visar också att det framför allt är en viss typ av butiker som överglänser de andra: de stora Maxi-butikerna. Enligt tidningen är det dessa som i regel har både högst marginaler och utdelningarna till ägarna. Di kallar de för ”rena sedelpressarna”.

”De 81 gigantiska Maxibutikerna sticker ut med såväl den högsta lönsamheten som de största utdelningarna. För det senaste räkenskapsåret uppgick de till 634 Mkr, motsvarande nära 8 Mkr per butik.”

Di:s granskning visar att fyra av landets Maxi-butiker sammanlagt delat ut nära en miljard kronor till ägarna de senaste tio åren. Se topp-5-listan ned, som dock inte toppas av en Maxi-butik förra året.

Ica-butikerna som delar ut mest 2016:

1. Ica Supermarket Uppsala (50 Mkr)
2. Ica Maxi Jönköping (35,1 Mkr)
3. Ica Maxi Haningen (32,8 Mkr)
4. Ica Maxi Göteborg (30,6 Mkr)
5. Ica Maxi Västra Frölunda (30,6 Mkr)

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Så rika är bossarna på Ica [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Rik Ica-handlare fruktar mordhot [DagensPS.se] >