Ramaskri i sociala medier. ”Jag kan förstå synpunkterna”, säger Nordeas kommunikationschef.

Nordeas personalchef Karen Tobiasen säger i en intervju i med den danska affärstidningen Börsen att hon inspireras av bland andra Adolf Hitler.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Under rubriken ”Tre personer som inspirerar mig” väljer hon en känd psykiatriker och den indiska landsfadern Mahatma Gandhi – och Hitler.

Hon tillstår själv att det är ett kontroversiellt val, men menar att det kan vara ett avskräckande exempel på hur en del ledare ibland kan få människor att göra vad som helst.

ANNONS
ANNONS

Att hon väljer Adolf Hitler som en inspiratör har orsakat en kritikstorm i sociala medier, där Nordeas personalchef anklagas för att vara tondöv och att hon använder Hitler i fel sammanhang.

”Jag kan förstå de synpunkterna”, säger Magnus Nelin, kommunikationschef på Nordea, till SR.

Men han menar i likhet med storbankens personalchef att Hitler används som ”ett varnande exempel” på hur det kan gå när makt missbrukas.

På frågan om personalchefen Karen Tobiasen kan jobba kvar efter sitt uttalande om att hon inspireras av Hitler, svarar Magnus Nelin SR så här.

”Vi vet inte riktigt, just nu har vi sett den här artikeln och tittar på den och analyserar vad det kan bli för effekter av det här.”