I en omfattande artikel från Buzzfeed News skriver bland andra Chris Hamby om ett i dag existerande ”juridiskt parallell-universum” som är lika intressant som den är skrämmande.

ANNONS

 

Tänk dig en global superdomstol som ger storbolag sådan makt att hela länder böjer sig inför dess vilja. Säg att en land försöker åtala en korrupt vd eller förbjuda ett farligt utsläpp. Föreställ dig då att företaget i fråga skulle kunna vända sig till denna superdomstol för att stämma en hel nation för att ha lagt sig i, och kräva dessa på hundratals miljoner eller miljarder dollar /…/ Ett sådant system finns redan på plats.Chris Hamby, Buzzfeed News

Den amerikanska nyhetssajten har i 18 månader granskat tiotusentals dokument och genomfört hundratals intervjuer för att demaskera hur några av världens rikaste magnater och största företag lyckats undkomma tunga straff – trots att de är dömda.

Det hela kallas officiellt för ISDS (investor-state dispute settlement på engelska) och pågår enligt Buzzfeed bakom lyckta dörrar runt om i hela världen. Men i praktiken kan det enklast beskrivas som en global superdomstol med så starkt inflytande att hela länder är beredda att ändra lagar för slippa ta smällen, menar man.

Buzzfeed tar upp ett flertal fall där personer eller företag undgått rättvisan tack vare ”The Club” eller ”The Mafia” som toppadvokaterna skämtsamt kallar sig själva internt. Det första handlar om en fastighetsmogul från emiratet Dubai, och affärspartner till Donald Trump, som slapp en tidigare fastställd fängelsedom för att ha svindlat det egyptiska folket på miljontals dollar. Ett annat handlar om företag som förgiftade en hel bys invånare, många barn, men som tack vare ISDS slapp både fällande dom och krav på sanering och sjukvård.

Listan kan göras lång och vill du läsa mer ska du följa länkarna nedan. Chris Hambys mastodontartikel är bara den första i en lång artikelserie som uppdateras frekvent.

ANNONS
ANNONS

LÄS VIDARE: The Court That Rules The World [Buzzfeed] >

LÄS MER: Här hittar du hela artikelserien [Buzzfeed] >