Riksbanken med riksbankschef Stefan Ingves i spetsen lämnar som väntat reporäntan oförändrad.

ANNONS

Beskedet kom klockan 9.30 och enligt SME Direkts enkät var det väntat. Nio av tio tillfrågade analytiker räknade med att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad på -0,50 procent, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

”Detta innebär inte att reporäntesänkningar framöver är uteslutna. Direktionen har, precis som tidigare, beredskap att vidta ytterligare penningpolitiska lättnader om det behövs för att stabilisera inflationen och värna inflationsmålet. Alla de verktyg som Riksbanken har redogjort för tidigare kan, som alltid, användas vid behov”, skriver Riksbanken och fortsätter:

”Detta innebär inte att reporäntesänkningar framöver är uteslutna. Direktionen har, precis som tidigare, beredskap att vidta ytterligare penningpolitiska lättnader om det behövs för att stabilisera inflationen och värna inflationsmålet”.

Riksbanken flaggar för att det dröjer minst ett år innan reporäntan höjs, men att dessa signaler nu sänds ut förvånar ändå Nordeas chefsekonom Annika Winsth:

”Marknaden har väntat sig att sänkningsbiasen skulle försvinna, däremot hade vi på Nordea väntat oss att den skulle ligga kvar”, säger hon till Affärsvärlden, som konstaterar att Riksbanken nu följer samma spår som ECB, Bank of England och Norges Bank när sänkningsbiasen försvinner.

ANNONS
ANNONS

”Riksbanken skickar någon form av signal att man nu har stimulerat färdigt förhoppningsvis, och det är en jätteviktig signal ur ett marknadsperspektiv. Det fick ju kronan att stärkas när ECB var ute i förra veckan. För att om man är klar med stimulansen så får det konsekvenser i marknaden”, säger Annika Winsth.