SVT:s ”Uppdrag Granskning” konstaterar att toppchefernas bonusar ökar trots varningar. Så gott som alla vd:ar i granskningen hade under 2015 möjlighet att få så kallad kortsiktig bonus, det vill säga rörlig ersättning utöver lönen, visar granskningen och en som utmärker sig är Nordeachefen Casper von Koskull.

ANNONS

Enligt en artikel i Göteborgs-Posten i maj i år har Casper von Koskull en årslön på 12,2 miljoner kronor, men han har alltså möjlighet att få lika mycket i bonus.

Taket för hans kortsiktiga bonus har fått tre gånger högre tak efter finanskrisen, enligt SVT som uppger att bankens vd max kunde få 35 procent av sin fasta lön i bonus för tio år sedan. I dag kan Koskull få 100 procent i bonus på sin fasta lön, vilket är maxgränsen för vad en bank kan betala ut, enligt lag.

”Egentligen är det en del av en kompensationsmodell, en variabel som är ganska vanlig. I själva verket borde jag inte kommentera det, det är ju styrelsen som beslutar det”, säger Casper von Koskull till ”Uppdrag Granskning”.

Inga andra vd:ar i de bolag som omsätter mest och som SVT bonusgranskat har låtit sig intervjuas.

LÄS ARTIKELN: ”Toppchefernas bonusar ökar trots larm” [SVT Nyheter] ›

ANNONS
ANNONS

LÄS MER: ”Fortsatt höga vd-löner” [Göteborgs-Posten] ›

LÄS ÄVEN: ”Nye Nordeachefen vill värna bonusarna” [SvD Näringsliv] ›